TUZLARIJE - BILTEN TK

23.01.2015.
Gutić: Očekujem podršku nove Federalne vlade
Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona donio je danas odluku o imenovanju Bege Gutića za kandidata na mjesto premijera Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Kako je kazao na pres-konferenciji, predsjednik Skupštine Senad Alić, Stranci demokratske akcije je po izbornom rezultatu i u dugovoru s koalicionim partnerima pripala pozicija predsjednika Vlade TK.

Stoga je na osnovu Ustava TK, predsjednik Skupštine TK dodijelio, uz konsultaciju sa zamjenikom predsjednika Skupštine, mandat Begi Gutiću.

- Ono što će biti najvažnije i što će biti prioritet u radu ove vlade jeste zaštita državnih interesa, zaštita interesa građana, rješavanje privrednih i socijalnih problema. Jedan od prioriteta mora biti zaštita i ovo malo zdravog realnog sektora koji imamo, te smanjivanje pada nezaposlenosti. Trebaju se očuvati zdrava radna mjesta. Ovim firmama koje posluju pozitivno treba omogućiti bolji poslovni ambijent i kroz zapošljavanje u tim zdravim firmama rješavati pitanje nezaposlenosti - kazao je Gutić.

Tuzlanski kanton ima najveći broj privrednih i socijalnih problema od svih kantona u FBiH, a prema njegovom mišljenju, TK ne može sam riješiti sva ta pitanja.

- U narednom periodu očekujem da nova Federalna vlada s novim premijerom, koji dolazi iz našeg kantona, da punu podršku i aktivno se uključi u rješavanje svih privrednih, socijalnih i drugih problema koji postoje u ovom kantonu - poručio je.

Kada su u pitanju radnici istakao je da privredna društva s većinskim državnim kapitalom i privredna društva s većinskim privatnim kapitalom u prvoj fazi treba razdvojiti a da za njih postoji šansa u skladu sa Zakonom o finansijskoj konsolidaciji.

- Vlada koja trenutno ima mandat uradila je programe i pokušat će se kroz taj program pomoći određenim preduzećima. Ukoliko to ne bude, treba uraditi stvari u okviru zakona, a to je prije svega Zakon o stečaju, zatim pokušati određena preduzeća revitalizirati. U protivnom, imamo i najgoru i najtežu varijantu, a to je zatvaranje određenih firmi - rekao je Gutić.

Dodao je da od ponedjeljka aktivno kreće u konsultacije i razgovore s političkim partijama koje će činiti Vladu, te u izradu plana i programa koji će biti prezentovani javnosti i građanima TK-a kroz ekspoze prilikom imenovanja.

- Objektivan rok za novu vladu ne može biti prije 15-20 dana. Mandatar ima rok od 15 da sastavi Vladu i u tom ću roku ponuditi Skupštini TK-a sastav svog kabineta. Dalje je do Skupštine, odnosno do određivanja termina. Što se tiče mandatara neće biti nikakvih kočnica u sastavljanju nove Vlade. Nakon 15. februara idemo raditi - istakao je mandatar za sastav nove Vlade TK.

Dodao je da će ministri koji budu sačinjavali njegov kabinet morati raditi 24 sata kako bi učinili sve da se problemi riješe blagovremeno, brzo i efikasno.

- Moramo shvatiti da je rješavanje određenih problema limitirano i drugim otežavajućom faktorima. Niko ovdje nema novac. Rješenje svih socijalnih problema jeste 150 miliona KM. Treba pokušati privući strane investitore. U ovoj situaciji za sada ne ide, s obzirom na to da privatni, odnosno strani kapital ne ide tamo gdje nije sigurno - kazao je.

Budući premijer je, također, kazao da su u proteklom periodu bili svjedoci i određenih delikatnih odluka Skupštine, određenih odluka Vlade koje su bile na ivici zakonitosti, a isto tako i ponašanja sindikata onih koji demonstriraju.

- Moramo se vratiti u okvire zakone. Moramo dati priliku i šansu pravosudnim insitucijama da završe svoj posao dokraja. Vjerujem pravosuđu TK-a - poručio je Gutić.

Priredio(la): Fena