TUZLARIJE - BILTEN TK

04.02.2015.
Utvrđena pozitivna lista lijekova TK
Tuzlarije


Vlada TK donijela je jučer na 40. redovnoj sjednici Odluku o pozitivnoj listi lijekova Tuzlanskog kantona. Odlukom je utvrđena Pozitivna lista lijekova Tuzlanskog kantona koja sadrži lijekove koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Pozitivnu listu lijekova čini A lista lijekova sa učešćem Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona u cijeni lijeka od 100%, odnosno lijekovi za koje nije moguće utvrđivati učešće osiguranika u nabavci lijeka kao i B lista na kojoj su lijekovi sa učešćem Zavoda u procentualnom iznosu određenom odlukom Vlade Kantona, u skladu sa finansijskim mogućnostima Kantona.

Pravni osnov za donošenje Odluke o Pozitivnoj listi lijekova Tuzlanskog kantona kantona sadržan je u Zakonu o lijekovima kojim utvrđeno je da listu lijekova koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i listu lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, donosi vlada kantona na prijedlog kantonalnog ministra zdravstva. Vlada je zadužila Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona da dostavi izvještaj o realizaciji mjera sadržanih u Informaciji o stanju u oblasti lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, sa posebnim osvrtom na cijene lijekova, i prijedlogom mjera i aktivnosti.

Također je zaduženo resorno Ministarstvo da izradi Programa rada, razvoja i organizacije integrisanog zdravstvenog informacionog sistema na području Tuzlanskog kantona. Programom je utvrđen okvir, principi, ciljevi i način upravljanja integrisanim zdravstvenim informacionim sistemom, kao i aktivnosti, nosioci aktivnosti, izvori finansiranja i rokovi za izvršenje.