TUZLARIJE - BILTEN TK

03.02.2015.
Tuzlanski kanton
Zvanični prijedlog kandidata za ministre bit će objavljen u petak
Tuzlarije


Mandatar nove Vlade TK, Bego Gutić, najavio je da će u petak biti objavljen spisak kandidata za ministre koji će u formi prijedloga biti dostavljen Skupštini TK na usvajanje. Do tada će mandatar obaviti razgovore sa svim kandidatima koji su za ministarske pozicije predloženi od stranaka koje čine većinu u Skupštini TK.

S obzirom da je za svaku ministarsku poziciju predložen po jedan kandidat, mandatar Gutić i nije u poziciji da bira s kim će raditi naredne četiri godine ali ako ne bude zadovoljan ishodom razgovora sa nekim od kandidata može da se ne složi sa njegovom kandidaturom i od njegove stranke traži prijedlog novog kandidata. Realno, mala je mogućnost da se nešto tako desi jer bi to dodatno zakomplikovalo situaciju imajući u vidu da međustranački pregovori traju već četiri mjeseca.

Većinu u Skupštini TK čine SDA, DF, NSRzB i BPS, a dogovorom između njih ministarske pozicije podijeljene su tako da SDA i DF imaju po pet ministara, te NSRzB i BPS po jedno mjesto. Imena koja mandatar Gutić ima na stolu su:

SDA:
Fahrudin Skopljak (boračka pitanja), Jakub Suljkanović (finansije), Srđan Mićanović (industrija, rudarstvo i energetika), Hasan Ferhatović (prostorno uređenje i zaštita okoliša) i Abdulah Zukić (poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo).

DF:
Alen Gadžo (MUP), Jovan Stojanović (ministar pravosuđa i uprave), Admir Huskanović (rad, socijalna politika i povratak), Aldina Kesić (obrazovanje, nauka, kultura i sport) i Mirela Đaković (razvoj i poduzetništvo).

NSRzB:
Edin Ajanović (trgovina, turizam i saobraćaj)

BPS:
Elvis Bektić (zdravstvo)

Za očekivati je da će se sva ova imena naći na Gutićevom spisku kao prijedlog sastava Vlade TK koji će biti dostavljen Skupštini TK.

S.M.