TUZLARIJE - BILTEN TK

05.02.2015.
Skupština TK usvojila izmjene Zakona o šumama
Izmjene Zakona o šumama, čiji je prijedlog Vlada Tuzlanskog kantona uputila Skupštini na razmatranje i donošenje po hitnom postupku, usvojila je danas Skupština TK-a.

Izmjenama ovog zakona utvrđeno je da će, do uspostave čuvarske službe u Kantonalnoj upavi za šumarstvo, ove poslove obavljati korisnik državnih šuma, u skladu sa sporazumom koji će biti zaključen između ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i korisnika državnih šuma.

Tuzlarije


S obzirom na to da je rok za preuzimanje poslova čuvarske službe od Kantonalne uprave za šumarstvo istekao 31. decembra, te se nisu stekli uvjeti za preuzimanje tih poslova, donesene su ove izmjene zakona.

Poslanik SBiH Fuad Imamović predložio je amandman da se za preuzimanje poslova čuvarske službe odredi rok do 30. juna, ali ovaj amandman nije prihvaćen.

- Zakon se nije ni mijenjao već samo taj termin. Ono na čemu sam insistirao jest da termin bude definisan. Mi zakonima moramo bitne stvari precizirati i zbog toga sam predložio ovaj amandman. Ne iznenađuje me što nije prihvaćen, jer me od ove vlade ništa ne iznenađuje - kazao je Imamović.

Predsjednik Skupštine TK-a Senad Alić objasnio je da se nisu stekli uvjeti da Kantonalna uprava za šumarstvo preuzme čuvarsku službu i da je u vezi s tim prolongiran rok.

- Nadamo se da će Vlada TK-a s JP "Šume TK“ doći brže do tog sporazuma i da će to profunkcionisati - naglasio je Alić.

Priredio(la): Fena