TUZLARIJE - BILTEN TK

20.02.2015.
Vlada TK:
Postupak akreditacije Univerziteta u Tuzli - Šta je urađeno?

Tuzlarije9.6.2014. godine – Skupština Tuzlanskog kantona usvaja Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju („Sl. novine TK“, broj: 8/14), kojim se otklanjaju smetnje za provođenje postupka akreditacije. Prethodnim Zakonom bilo je propisano da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete predlaže Komisiju stručnjaka za provođenje postupka akreditacije i donosi odluku o visini troškova postupka akreditacije, a Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju ove nadležnosti nisu date Agenciji nego kantonalnim/entitetskim ministarstvima.

26.6.2014. godine – Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona donosi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa („Sl. novine TK“, broj: 9/14), koji usklađuje prethodni Pravilnik sa izmjenama Zakona o visokom obrazovanju i time omogućava provođenje postupaka akreditacije visokoškolskih ustanova.

21.7.2014. godine – Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona donosi Odluku o utvrđivanju troškova postupka institucionalne akreditacije i akreditacije studijskih programa („Sl. novine TK“, broj: 12/14), čime je kompletiran pravni okvir za provođenje postupaka institucionalne i programske akreditacije visokoškolskih ustanova na području Tuzlanskog kantona. Visine troškova su: institucionalna akreditacija VŠU sa 10 i više organizacionih jedinica je 20.000, 00 KM, instituvionalna akreditacija VŠU sa manje od 10 organizacionih jedinica i institucionalna akreditacija visoke škole je 15.000, 00 KM, programska akreditacija je 10.000, 00 KM po studijskom programu, a 13.000, 00 za integrisani studij prvog i drugog ciklusa. Visina troškova postupaka akreditacije je ista kao i u Sarajevskom i Zeničko-Dobojskom kantonu.

27.6.2014. godine – Univerzitet u Tuzli podnio Ministarstvu zahtjev za institucionalnu akreditaciju uz svu potrebnu dokumentaciju.

16.7.2014. godine – Ministarstvo je uputilo Univerzitetu u Tuzli akt broj: 10/1-38-014718-1/14 kojim je tražena provjera sukoba interesa predloženih kandidata za Komisiju domaćih i međunarodnih stručnjaka za akreditaciju Univerziteta u Tuzli. Predloženi kandidati su:
Predstavnici akademske zajednice:
1. Prof. dr. Dejan Bokonjić, Univerzitet Istočno Sarajevo,
2. Prof. dr. Sedin Kobašlija, Univerzitet u Sarajevu,
3. Prof. dr. Simo Jokanović, Univerzitet u Banjoj Luci,
4. Prof. dr. Faik Uzunović, Univerzitet u Zenici,
5. Prof. dr. Sead Pašić, Univerzitet „Džemal Bijedić“ Mostar,
6. Prof. dr. Snježana Rezić, Sveučilište u Mostaru;
Međunarodni stručnjaci:
1. Maria Elisabeth Weber, Austrija,
2. Andre Govaert, Belgija,
3. Charles Bryce, Velika Britanija;
Stručnjaci – predstavnici privrede i prakse:
1. Borko Sorajić, Univerzitet u Istočnom Sarajevu,
2. Duljko Hasić, Vanjsko-trgovinska komora BiH – Institut za edukaciju,
3. Edin Jahić, Technopolis, Sarajevo,

Predstavnici studenata:
1. Enes Dedić, Univerzitet „Džemal Bijedić“ Mostar,
2. Emina Džaferović, Univerzitet u Sarajevu,
3. Tonka Krešić, Sveučilište u Mostaru.

22.7.2014. godine – Univerzitet u Tuzli je dostavio Ministarstvu akt broj: 01-4743-3/14, kojim potvrđuje da predloženi kandidati za Komisiju stručnjaka nisu u sukobu interesa sa Univerzitetom u Tuzli.

25.7.2014. godine – Ministarstvo je uputilo Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete akt broj: 10/1-38-17446/14 kojim je dostavilo zahtjev za akreditaciju Univerziteta u Tuzli i prijedlog kandidata za članove Komisije domaćih i međunarodnih stručnjaka za akreditaciju Univerziteta u Tuzli.

9.9.2014. godine – Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete donijela je Rješenje broj: 05-33-01-583-5/14 kojim je imenovala Komisiju domaćih i međunarodnih stručnjaka za akreditaciju Univerziteta u Tuzli, u sljedećem sastavu:
Predstavnici akademske zajednice:
1. Prof. dr. Dejan Bokonjić, Univerzitet Istočno Sarajevo, predsjednik Komisije
2. Prof. dr. Sedin Kobašlija, Univerzitet u Sarajevu,
Međunarodni stručnjak:
1. Maria Elisabeth Weber, Austrija,
Stručnjak – predstavnik privrede i prakse:
1. Duljko Hasić, Vanjsko-trgovinska komora BiH – Institut za edukaciju,
Predstavnik studenata:
1. Tonka Krešić, Sveučilište u Mostaru.
Komisija je kasnije, u skladu sa Pravilnikom o postupku akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa od svojih članova izabrala prof. dr. Sedina Kobašliju za sekretara Komisije.

12., 13. i 14.11.2014. godine Komisija stručnjaka je obavila posjetu Univerzitetu u Tuzli, i tom prilikom izvršila eksternu evaluaciju prema Odluci o kriterijima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini (dokument donijela Agencija). Utvrđeni kriteriji za akreditaciju VŠU su:
a) razvoj i strategija visokoškolske ustanove,
b) upravljanje, unutrašnje osiguranje kvaliteta i kultura kvaliteta,
c) procedure za osiguranje kvaliteta studijskih programa,
d) procedure za ocjenjivanje studenata,
e) ljudski resursi,
f) kvalitet fizičkih resursa (prostor: učionice, laboratorije, oprema i sl.),
g) informacijski sistemi,
h) prezentacija informacija za javnost,
i) međunarodna saradnja.
Prilikom posjete Komisija je prikupljala dokaze o ispunjenosti svih pojedinačnih kriterija, o čemu je kasnije sastavljen cjelovit izvještaj.

30.12.2014. godine – Komisija je dostavila Univerzitetu u Tuzli Izvještaj o ocjeni i reviziji kvaliteta i davanju preporuka o akreditaciji na komentare, kako je to predviđeno Pravilnikom. Univerzitet u Tuzli nije imao primjedbi na Izvještaj, te je Izvještaj dostavljen Agenciji.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK