TUZLARIJE - BILTEN TK

06.07.2008.
Ljetni univerzitet 2008
Završen prvi bh inženjerski seminar o eksplozivnoj zaštiti


U Tuzli je prošle sedmice, u okviru Ljetnog univerziteta, na Fakultetu elektrotehnike održan seminar ”Sigurnost i zaštita u prostorima ugroženim eksplozivnom atmosferom”. Seminar je imao međunarodni karakter, trajao je 5 dana i okupio oko 70 učesnika – elektro i mašinskih inženjera, tehnologa, inženjera zaštite, inspektora i studenata, iz svih dijelova BiH. Predavanja su održali eminentni eksperti iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH.

< td>

Popunjen multimedijalni prostor

... i susjedna sala za praćenje

... a popunjena mjesta i sa strane


Svjesni značaja ove problematike seminar su podržali brojni privredni subjekti i neke općine Tuzlanskog kantona. Suorganizator Seminara je bio Institut za standardizaciju BiH.

Skupovi sa sličnom tematikom održavani su i ranije, uglavnom u Tuzli ali do sada još nije okupljen ovoliki broj specijalista za ovu delikatnu oblast – predavača i polaznika. Svi su dobili certifikate za sudjelovanje, izrazili priznanje i podršku organizatorima za visok nivo organizacije i za prezentirane teme, ali i nezadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima nadležnih ministarstava na donošenju propisa iz ove oblasti, koji se nisu mijenjali već dvadesetak godina.

Tokom seminara je održan i Okrugli stol na istu temu na koji su pozvani predstavnici vlasti, direktori većih privrednih sistema i profesori tuzlanskog univerziteta. Iznesena su iskustva zemalja EU, analizirano nekoliko rudarskih katastrofa i njihovih uzroka, predložene mjere za prevenciju. Posebnu su pažnju izazvale rudarske katastrofe u Srbiji i BiH, u kojima je, za samo tridesetak godina, poginulo preko 400 rudara.

Ocijenjeno je da negativne trendove u BiH treba zaustaviti brzom izmjenom propisa, osposobljavanjem institucija i saradnjom sa zemljama regije na preuzimanju i implementaciji evropskih standarda, kao i podrškom najugroženijim djelatnostima, prije svega – rudnicima.

Dogovoreno je da će se nastaviti periodično održavanje seminara, da će polaznicima biti omogućeno polaganje propisanih ispita nakon dostavljanja svih materijala za pripremu, kao i periodična obnova znanja.

< /tr>

Sastav učesnika iz privrede je bio promjenjiv

Podijeljeni su certifikati svim učesnicima

U klupama su sjedili profesori, inspektori i inženjeri iz privrede


Posebno su naglašeni brojni uzroci dosadašnjih nesreća – nedisciplina, neznanje, slaba organizacija, neelektrična oprema i drugi izvori opasnosti, a prezentiran je novi sistem evropskih standarda i direktiva za njihovu prevenciju.

Predsjednik Organizacionog odbora dr Vlado Madžarević i voditelj Seminara mr Jusuf Delić, izrazili su zadovoljstvo radom i rezultatima seminara, angažiranjem učesnika i doprinosom predavača, kao i zahvalnost sponzorima.

Moderator Okruglog stola Rafo Jozić, dipl.el.inž, predsjednik BAS/TC-6 - Tehničkog komiteta: Oprema za eksplozivne atmosfere, naglašava da će zaključci biti dostavljeni svim učesnicima i medijima, a prvenstveno nadležnim državnim ministarstvima, koja, i pored obećanja, nisu uputila svoje predstavnike. U izradi zaključaka će sudjelovati, pored organizatora, Instituta za standardizaciju i Agencije za nadzor BiH, predstavnici Uprave za inspekcije FBiH, Ministarstva za privredu, energetiku i razvoj RS i pojedini učesnici seminara.