TUZLARIJE - BILTEN TK

18.02.2015.
Umihanić pozvao radnike da sačekaju formiranje nove Vlade TK
TuzlarijePremijer Tuzlanskog kantona (TK) Bahrija Umihanić, pozvao je danas radnike uništenih firmi na području Tuzlanskog kantona da se prestanu okupljati do imenovanja nove kantonalne Vlade, te da nakon toga sa novim vlastima počnu rješavati svoje zahtjeve.

“Uvjeren sam da ćete razgovorima zasnovanim na povjerenju, uvažavanju realnih mogućnosti i ograničenih zakonskih propisa doći do najboljih rješenja za vaše probleme”, naveo je Umihanić u pismu radnicima.

Ovaj saziv kantonalne Vlade bio je opredijeljen za pokretanje proizvodnje, ali da su brojna naslijeđena ograničenja, kao što su blokirani računi, visoke obaveze za doprinose, obaveze prema bankama, loši uslovi rada, niska materijalna opremljenost, izraženo nepovjerenje kupaca i dobavljača, te upitne kompetencije menadžmenta preduzeća, onemogućili napore Vlade Tuzlanskog kantona.

“Uprkos takvim uslovima uspjeli smo pružiti ograničenu materijalnu pomoć za pokretanje proizvodnje, dodijeliti jednokratne pomoći, uvezati radni staž za radnike koji su stekli usove za penziju”, rekao je Umihanić.

Bahrija Umihanić je naglasio da je sve što je urađno nedovoljno jer nije ostvaren cilj, a to je pokretanje proizvodnje, čija bi realizacija omogućila kontinuirano sticanje prihoda dovoljnih za pokriće rashoda poslovanja. Na taj način bi se isplaćivale i redovne plate uposlenicima.

Prema njegovim riječima, nije bilo moguće za 10 mjeseci, koliko je ova vlada bila aktuelna, ispraviti sve pogrešne poslovne poteze stvarane više od 20 godina.

Resorna ministarstva Vlade Tuzlanskog kantona su opredijeljena za sistemsko rješenje nagomilanih problema u preduzećima, zasnovanih na važećim zakonskim propisima, pružala su pomoć upravama i nadzornim odborima svih preduzeća nad kojima Tuzlanski kanton ima pravo upravljanja u poslovima izrade aplikacija za finansijsku konsolidaciju u skladu sa Zakonom o finansijskoj konsolidaciji.

“Naglašavam da je sada, više nego ikada ranije, neophodan konstruktivan dijalog sindukata sa vlasnicima kapitala u preduzećima, upravama, resornim ministarstvima i premijerom, jer će se jedino na taj način iznaći najbolja rješenja koja neće dovesti u pitanje stečena prava radnika”, naveo je Umihanić.

On je u pismu istakao da javno saosjeća sa radnicima koji zajedno sa svojim preduzećima prolaze kroz agoniju dugu više od dvije decenije.

“Vaše zahtjeve za povezivanjem radnog staža i materijalno zbrinjavanje za vrijeme nezaposlenosti smatram potpuno opravdanim i javno proklamujem i podržavam sve one koji se zalažu za donošenje Zakona o povezivanju radnog staža na nivou Federacije BiH, kao i donošenje programa mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenih koji su u procesu stečaja, likvidacije i privatizacije ostali ili ostaju bez posla na nivou Kantona, sa realnim izvorima finansiranja iz tog programa”, naglašava se u Umihanićevom pismu.

Priredio(la): BHRT