TUZLARIJE - BILTEN TK

23.02.2015.
Vlada TK
Problemi se moraju rješavati institucionalno i u okvirima važećih zakona


„Sindikati i predstavnici radnika će u Vladi Tuzlanskog kantona sigurno imati dobrog sagovornika i podršku za ostvarivanje onih zahtjeva koji su u okvirima važećih zakonskih propisa, a probleme moramo rješavati dijalogom i institucionalno, a ne na cesti“ jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka članova Vlade Tuzlanskog kantona sa predstavnicima Sindikata Solidarnost i radnika privrednih društava Dita, Konjuh i Guming.

Tuzlarije


Iako su, skladno kolektivnim i drugim ugovorima, Vladin socijalni partner granski sindikati i Savezi sindikata, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i članovi Vlade su se sastali i sa predstavnicima radnika koji duži vremenski period svoja prava traže protestvujući pred raznim državnim institucijama.

S tim u vezi predstavnici radnika su se zahvalili što su članovi Vlade već prvog radnog dana odvojili vrijeme i saslušali probleme radnika.
Premijer Gutić je podržao radničke inicijative za skraćivanje rokova za stečaje i ubrzavanje sudskih postupaka, prije svega kad su u pitanju organizovani i privredni kriminal.
„Ova Vlada će otvoriti sve probleme ali ih ne možemo sve odmah i rješiti“, rekao je ovom prilikom premijer Gutić i dodao da sama činjenica da je Vlada Tuzlanskog kantona svoj prvi radni dan provela u razgovorima sa sindikatima i predstavnicima radnika pokazuje spremnost Vlade i razumijevanje za prioritete.
Kako je na sastanku rečeno, Vlada će u najskorije vrijeme analizirati situaciju u svakom od ovih privrednih društava i, obzirom na njihove specifičnosti, odrediti svoje dalje korake. Ono što je sigurno, od nadležnih federalnih institucija tražit će se donošenje Zakona o uvezivanju radnog staža i izmjena Zakona o stečaju i to u smislu skraćivanja rokova za provođenje stečajnih postupaka i davanje prioriteta naplate radničkim potraživanjima.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK