TUZLARIJE - BILTEN TK

08.07.2008.
Delegacija iz Italije u posjeti Ministarstvu obrazovanja


U povodu realizacije projekata intergracije djece sa posebnim potrebama u sistem školstva u Tuzlanskom kantonu, danas je u posjeti Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona boravila delegacija iz Italije.



Goste iz Italije prije svega je interesovalo dokle se došlo u procesu integracije djece sa posebnim potrebama i šta je to što se može uraditi u narednih godinu dana.

Ministrica Mirzeta Hadžić – Suljkić je goste informisala o stanju u Tuzlanskom kantonu i napretku koji je do sada učinjen. Kada su u pitanju predstojeći projekti posebnu pažnju ministrica je posvetila reorganizaciji Zavoda za obrazovanje djece sa posebnim potrebama. „Reorganizacijom ćemo pokušati da za djecu sa posebnim potrebama obezbijedimo bolje uslove za rad i i integraciju u redovne društvene aktivnosti, a poseban aspekt reorganizacije je uvođenje cjelodnevnog boravka djece u školi gdje će pored nastavnih aktivnosti djeca biti uključena i u druge vannastavne programe.“ Istakla je ministrica Hadžić – Suljkić.

Također Ministrica je goste informisala i o sredstvima koje Ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona izdvajaju za pomoć djeci sa posebnim potrebama „Pored socijalne pomoći i besplatnih udžbenika Vlada TK subvencionira prijevoz djece i njihovih roditelja u sredstvima javnog prijevoza, a u skladu s mogućnostima planira se i nabavka posebnog vozila za prijevoz djece od kuće do škole.“

Kada su u pitanju planovi i ciljevi za naredni period ministrica Hadžić Suljkić ističe da „U Bosni i Hercegovini i Tuzlanskom kantonu još uvijek ima roditelja čija djeca sa poteškoćama u razvoju nisu uključena u društvene aktivnosti. Ukoliko i ovu djecu uključimo u školovanje i neke druge društvene aktivnosti bit će to naš veliki uspjeh“.

Iako u Bosni i Hercegovini postoje mnogi projekti koji za cilj imaju pomoć i uključivanje djece sa posebnim potrebama u redovne društvene aktivnosti školstvo je ipak dosta složeniji poduhvat koji se mora sistemski rješavati, zaključak je sa današnjeg sastanka.

Delegacija iz Italije, koju su činili Loreta Peši (Loretta Peschi) u ime Ministarstva vanjskih poslova Italije i regije Emilia Romanja i Marke, Đakomo Anastazi (Giacomo Anastasi) predstavnik EDUCAID-a u Bosni i Hercegovini i Selma Hodžić, koordinatorica na projektu «Skrbništvo i ponovno uključenje maloljetnika sa teškoćama u psihofizičkom razvoju i promocija socijalnog poduzetništva na teritoriji BiH», pohvalila je ovaj ambiciozni projekat Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona ali i istakla da je ovaj projekat i cilj imaju dobru strategiju.

U ime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona današnjem sastanku pored ministrice prisustvovala je i Mersija Jahić, pomoćnik ministra za obrazovanje.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona