TUZLARIJE - BILTEN TK

24.02.2015.
Projekt pravosuđa u Bosni i Hercegovini
Kantonalno tužilaštvo TK i USAID potpisali Partnerski program
Tuzlarije


USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH i Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona potpisali su danas Partnerski program u okviru šireg projekta ove razvojne agencije, a koji se realizuje u petogodišnjem periodu od oktobra 2014. do oktobra 2019. godine i orijentisan je na pružanje podrške pravosuđu u Bosni i Hercegovini.

Partnerski program su potpisali rukovoditeljica USAID-ovog Projekta pravosuđa u BiH Biljana Potparić-Lipa i glavni kantonalni tužitelj Tomislav Ljubić.

Jedan od osnovnih ciljeva projekta je pružanje podrške pravosudnim institucijama u BiH u nastojanjima da efikasno provode krivične postupke u predmetim korupcije, zloupotreba službenog položaja i drugim složenim predmetima privrednog i organiziranog kriminala.

Stručna i tehnička pomoć koja će se u ovom periodu unutar projekta pružati tužilaštvima u BiH odnosi se na unapređenje rada na pomenutim predmetima, unapređenje upravljačkih praksi, kao i na unapređenje transparentnosti u radu tužilaštava i jačanja dobrih praksi u odnosima s javnošću.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona i još tri tužilaštva u BiH su odabrani kao partnerske institucije kojima će se pružiti podrška u radu tokom prve godine implementacije projekta. Tokom petogodišnje provedbe aktivnosti, projektom će biti obuhvaćena i sva druga tužilaštva u BiH.

Glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić je istakao:

- Komponenta USAID-ovog Projekta pravosuđa, koja je usmjerena na pružanje pomoći u radu tužiteljstava u BiH, podudara se sa stajalištima i nastojanjima koje Kantonalno tužiteljstvo TK već duže vrijeme provodi u radu na predmetima iz svoje nadleženosti, a to je procesuiranje najsloženijih predmeta korupcije, privrednog i organiziranog kriminala. Ovim predmetima pridajemo veliki značaj u radu, jer smo svijesni da su posljedice činjenja tih djela veoma štetne po cijelo društvo.

Partnerskim programom su definisane aktivnosti koje će pomoći u procesu jačanja upravljačkih, organizacionih i stručnih kapaciteta ovog Tužilaštva, kako bi se suočili sa svim izazovima u radu na kompleksnim i prioritetnim predmetima.

Odjel za odnose s javnošću
Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću