TUZLARIJE - BILTEN TK

11.03.2015.
Premijer TK Bego Gutić za danas u 13 sati najavio press konferenciju
Tuzlarije


Odjeljenje za informisanje Vlade TK obavijestilo je medije da će premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić danas (11.03.2015. godine) održati konferenciju za medije u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra sa početkom u 13:00 sati. I to je sve.

O temi press konferencije možemo da nagađamo zahvaljujući medijima koji imaju "izvore bliske premijeru" ali su im poput one narodne pjesme "Od izvora dva putića vode na dvije strane". Dok jedni tvrde da im njihov izvor kaže da je premijer podnio zahtjev za smjenu četiri od pet ministara iz SDA, drugi tvrde da taj zahtjev nije podnesen. Istinu ćemo saznati danas od premijera.

Ono u čemu se svi slažu jeste da je jučer održana sjednica Kolegija Vlade TK i da na toj sjednici nije podržan premijerov prijedlog za sastav Kadrovske komisije. Protiv prijedloga su bili ministri iz DF-a ali i četiri od pet ministara SDA.

Kada ministri iz premijerove stranke glasaju protiv prijedloga premijera to je poput vijesti da je "čovjek ujeo psa". Očiti raskol unutar SDA ima svoju pozadinu i ta priča je manje više poznata ali je do sada bila nezvanična. Od danas će možda postati i zvanična.

Jedno je sigurno, premijer koji nema podršku ministara iz vlastite stranke zaista je u nezavidnoj situaciji bez obzira i ako ima podršku Skupštine jer nejedinstvo unutar Vlade narušava njenu operativnost, a samim tim i kredibilitet premijera.

A.M.