TUZLARIJE - BILTEN TK

08.07.2008.
MUP TK - press konferencija
Preventivne aktivnosti u ljetnoj turističkoj sezoni


MUP TK će u periodu od prvog jula do petnaestog septembra realizovati "Program preventivnih aktivnosti s ciljem unaprijeđenja sigurnosti ljudi i imovine na području TK".


U povodu dodatnih aktivnostu u toku turističke sezone danas je organizovana press konferencija na kojoj su potparol MUP–a TK, Miralem Malkić, te načelnici Zahid Selimbašić i Zijad Srabović predstavili program preventivnih mjera u cilju veće sigurnosti svih koji borave na području TK.

Navedeni period je dio godine u kojem se bilježi znatna migracija stanovništva, od dnevnih do dužih perioda. U tom periodu uočen je trend rasta krivičnih djela izvršenih od strane maloljetnih počinilaca. Također, najčešći oblici krivičnih djela se odnose na teške krađe i krađe, prevare, krivotvorenje novca i isprava. U ljetnom periodu češće se dešavaju tuče i nasilna ponašanja prema službenim osobama u baštama restorana, kafića i drugih ugostiteljskih objekata. Uočeno je da se u tom periodu više koristi i preprodaje droga, a bilježi se i porast navođenja na prostituciju.

Navedeni pokazatelji su razlog što su u MUP-u odlučili da pojačaju svoje aktivnosti u cilju poboljšanja sigurnosti i građana Tuzle i gostiju našeg grada, odnosno Kantona. Također je procijenjeno da je potrebna bolja informisanost građana i turista te je iz tog razloga odštampan letak pisan na engleskom i bosanskom jeziku koji sadrži kartu TK, savjete šta raditi u slučaju nestanka dokumenata i drugih predmeta, upozorenja, upute o ponašanju turista u spriječavanju požara, kao i sve važnije telefone.

Opšte stanje sigurnosti danas je ocijenjeno kao zadovoljavajuće te naveden podatak da je procenat otkrivenosti nepoznatih počinioca krivičnih djela iznad 60%, dok je ukupan procenat rasvijetljenosti preko 75%. Rečeno je još, da je potrebno uspostaviti bolje odnose između građana i policije, animirati građane da slobodno dojave sve što smatraju da treba.

I na kraju jedan od navedenih telefona koji svakako trebamo svi znati je 122 – Policija.

S.M.