TUZLARIJE - BILTEN TK

06.03.2015.
Vanredni izvještaj OSCZ
Poplave, klizišta, prekidi u napajanju el. energijom, saobraćajni zastoji
TuzlarijeNa osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja 14 sati dana 06.03.2015.god. je sledeće:

Poplave

Na brani HA Modrac u 14, 00 sati iznosio je 199, 10 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jutros u 07, 00 nivo je viši za 5 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 58, 4 m3/s.

Općina Gračanica Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, danas u 14, 00 sati iznosi 379 cm, u odnosu na mjerenje jutros u 07, 00 sati viši je za 6 cm (visina vodostaja kada se preduzimaju mjere odbrane od poplava 300 cm).
Na području općine Gračanica, rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 60 ha poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema poplavljenih stambenih objekata.

Općina Doboj Istok

Na području općine Doboj Istok rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 100 hektara zemljišta na prostoru između korita rijeke Spreče i magistralnog puta M4 Doboj-Tuzla.

Općina Živinice

Na području općine Živinice Spreča se priobalno izlila i poplavila manju površinu poljoprivrednog zemljišta u naseljima Ciljuge, Rudar i Suha.

Klizanje tla, sniježne lavine i nanosi

Općina Banovići

Visina sniježnog pokrivača 40 cm. Svi putevi su prohodni, saobraćaj se visinskim zonama odvija usporeno.

Općina Čelić

Prema izvještaju OSCZ Čelić od 06.03.2015. zbog aktiviranja klizišta u naselju Nahvioci evakuisane su dvije porodice, a data je preporuka za iseljavanje još 5 porodica u naselju Sitari.

Trenutna visina sniježnog pokrivača na području općine kreće se od 40 cm u nižim predjelima do 100 cm u višim predjelima.
Lokalni put u naselju Perivoj, MZ Drijenča, je u potpunosti u prekidu, kao i put Šibošnica – Drijenča – Obodnica – Tuzla zbog rušenja dalekovodnih stubova.
Česti su prekidi u napajanju el. energijom.

Općina Doboj Istok

Službi civilne zaštite su prijavljena 3 klizišta u naselju Mala Brijesnica.


Općina Gradačac

Na području općine Gradačac, službi civlne zaštite prijavljeno je 6 novih klizišta u MZ Zelinja Donja, Zelinja Srednja, Međiđa Donja, Međiđa Srednja i Rajska. Ugrožen je jedan stambeni objekat, a ostala se nalaze na poljoprivrednom zemljištu.
Na terenu su svakodnevno članovi općinske komisije za procjenu štete koji obilaze pomenute lokacije.

Općina Kalesija

Na području općine Kalesija, u toku današnjeg dana nije bilo prijava za nova klizišta. Svi putevi u visinskim zonama su očišćeni od sniježnih nanosa. Nivo rijeke Spreče je oko 1 m i ona trenutno ne ugrožava stambene i dr. objekte.

Općina Kladanj

Dana 06.03.2015.god. na vanrednoj sjednici općinskog štaba civilne zaštite, Općinski načelnik općine Kladanj, na prijedlog općinskog štaba civilne zaštite je donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode zbog visokih sniježnih padavina na prostoru općine Kladanj.
Visina sniježnog pokrivača kreće se od 60 cm u nižim, do 80 cm na području MZ Tuholj i Brateljević.

MZ Stupari, Tarevo, Tuholj, Brateljević, Starič i Turalići su bez napajanja el. energijom, u prekidu su telefonske i mobilne mreže a neke MZ su i bez vode.
Uslijed velike količine snijega došlo je do obrušavanja većeg broja stabala, krovova, visećih kablova struje, telefona i dr.
Obustavljena je nastava u srednjoj i osnovnim školama.

Usporen je i otežan saobraćaj na svim putevima na području općine.
Službe za održavanje puteva, ekipe elektro – distribucije se nalaze na terenu, a pitka voda za ugrožena područja se dostavlja cisternama DVD Kladanj.

Općina Srebrenik

Prema izvještaju OSCZ Srebrenik od početka godine (01.01.2015.godine) sve do dana (06.03.2015.god.) prijavljeno je aktiviranje 46 novih klizišta koja ugrožavaju 27 stambenih objekata, 8 putnih komunikacija, 9 njih se nalazi na poljoprivrednom zemljištu a 2 na mezarjima na području ove općine.

Općina Sapna

Na području općine Sapna, uslijed težine sniježnih nanosa, padala su stabla na lokalne putne komunikacije, a ista su uklonjena intervencijom nadležne službe za održavanje puteva. Svi putevi su prohodni. OSCZ Sapna je zaprimila prijavu urušavanja jednog plastenika u MZ Vitinica. Česti su kratkotrajni prekidi u napajanju el. energijom.

Općina Teočak

Na području općine Teočak svi putevi su prohodni, saobraćaj se odvija otežano. Uspostavljeno je napajanje el. energijom od strane el. distribucije.