TUZLARIJE - BILTEN TK

06.03.2015.
Izvještaj Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite
Vodostaj Spreče u porastu
Tuzlarije


Foto: Arhiva


Vodostaj na brani HA Modrac u 07:00 sati iznosio je 199, 05 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer u 07:00 nivo je viši za 26 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 58, 3 m3/s.

Općina Gračanica
Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, jutros u 07:00 sati iznosi 373 cm (visina vodostaja kada se preduzimaju mjere odbrane od poplava 300 cm).
Na području općine Gračanica, rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 60 ha poljoprivrednog zemljišta.

Općina Doboj Istok
Tokom protekla 24 sata usljed intenzivnih padavina došlo je do daljnjeg porasta vodostaja lokalnih vodotoka i rijeke Spreče te njihovog izlaska iz korita na pojedinim lokalitetima. Trenutno je prema procjenama OSCZ pod vodom oko 50 hektara zemljišta na prostoru između korita rijeke Spreče i magistralnog puta M4 Doboj-Tuzla.
U naselju Luke u MZ Klokotnica gdje se u vodenom okruženju našlo 10 stambenih objekata. Općinska služba civilne zaštite i Mjesna zajednica Klokotnica su angažovale ljudstvo koje je pomoću pumpi spriječilo veće materijalne štete u pomenutom naselju.

Klizišta

Općina Banovići
Visina sniježnog pokrivača je oko 40 – 50 cm. Jutros oko 06 sati naselja Banović Selo, Pribitkovići, Treštenica Tulovići, Zlaća, Repnik su ostali bez napajanja el. energije. Saobraćaj se odvija usporeno.

Općina Čelić
Prema izvještaju OSCZ Čelić od 05.03.2015. godine, u periodu od 03.03. do 05.03.2015. godine, aktivirala su se dva nova i jedanaest starih klizišta. Ukupno za protekli mjesec aktiviralo se osam novih i trideset i tri stara klizišta. Najviše klizišta aktiviralo se u naseljima Drijenča, Donji Humci, Nahvioci, Sitari, Vražići, Brnjik i Čelić.
Lokalna putna komunikacija Drijenča – Perivoj je u potpunosti prekinuta radi aktiviranja klizišta. Regionalni put Čelić – Šibošnica – Dokanj – Tuzla je u naselju Drijenča uslijed djelovanja klizišta u prekidu te se sobraćaj usmjerava na alternativne pravce preko Brčkog i Lopara.

Općina Kladanj
Na području općine Kladanj visina sniježnog nanosa iznosi oko 55 – 60 cm. Saobraćaj se odvija izuzetno otežano. Česti su prekidi u napajanju el. energijom.

Općina Srebrenik
U protekla 24 sata prijavljena su dva nova klizišta i to u naselju Like gdje je oštećen lokalni put dužine 15m (saobraćaj se odvija otežano) i u naselju Ježinac gdje je ugrožen jedan stambeni objekat.

Općina Sapna
Uslijed reaktiviranja starog klizišta, u toku jučerašnjeg dana došlo je do prekida u saobraćaju prema naselju Plan. Put je u toku stavljen u toku dana u funkciju.

Općina Teočak
Na području općine Teočak visina sniježnih nanosa iznosi oko 40 cm. Saobraćaj na području ove općine se odvija otežano.

Općina Tuzla
U naselju Nikolići došlo je do prekida rulične rasvjete uslijed pada nekoliko stabala. Ekipa JKP Komunalac se nalazi na terenu.

Općina Živinice
U protekla 24 sata OSCZ Živinice je zaprimila dvije prijave za pokretanje klizišta u naselju Podgajevi.

Općina Kalesija
U protekla 24 sata OSCZ Kalesija prijavljeno je jedno klizište u naselju Ćivić Brdo (MZ Kikači), gdje je ugrožen jedan stambeni objekat.

Stanje na putevima
M – 18 Tuzla – Bijeljina u mjestu Požarnica zbog klizišta, saobraća se usporeno-jednom trakom, u mjestu Seljublje, zabrana prolaska za teretna vozila preko 3, 5 tone.
M – 4 Tuzla – Šićki Brod u naselju Drežnik, radi izvođenja sanacionih radova otežano saobraćanje, u upotrebi obilaznica u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M – 4 Simin Han – Kalesija Zbog aktiviranog klizišta, obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta (u Babajićima) u funkciji obilaznica preko Dubrava.