TUZLARIJE - BILTEN TK

13.03.2015.
Problemi sa poplavama i klizištima na području Tuzlanskog kantona

Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku poslednja 24 sata bilo je slijedeće:

Hidrometeorološki podatci (HMS Bukovčić Tuzla)
Temperatura: 0 °C
Vlažnost: 98 %
Pritisak: 983 hPa
Količina padavina: 10, 8 l/m2

Na brani HA Modrac u 07, 00 sati iznosio je 199, 28 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07, 00 nivo je niži za 26 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 58, 9 m3/s.

M – 18 Tuzla – Bijeljina u mjestu Požarnica zbog klizišta, saobraća se usporeno-jednom trakom, u mjestu Seljublje, zabrana prolaska za teretna vozila preko 3, 5 tone.
M – 4 Tuzla – Šićki Brod u naselju Drežnik, radi izvođenja sanacionih radova otežano saobraćanje, u upotrebi obilaznica u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M – 4 Simin Han – Kalesija Zbog aktiviranog klizišta, obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta (u Babajićima) u funkciji obilaznica preko Dubrava.


Tuzlarije Poplave

Općina Doboj Istok Na području općine Doboj Istok trenutno je pod vodom oko 70 hektara poljoprivrednog zemljišta na prostoru između rijeke Spreče i magistralnog puta M4.


Općina Gračanica

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac je u porastu, jutros u 07, 00 sati iznosi 349 cm (visina vodostaja kada se preduzimaju mjere odbrane od poplava 300 cm). U odnosu na mjerenje jučer u 07 sati veći je za 30 cm.

Na području općine Gračanica, rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 40 ha poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema poplavljenih stambenih objekata.

Općina Kalesija

Zbog visokog vodostaja ispod nadvožnjaka putna komunikacija Kalesija – Gojčin je u prekidu. Saobraćaj se odvija alternativnim pravcem preko pružnog prelaza za Prnjavor

Općina Doboj Istok

Porast vodostaja rijeke Spreče i lokalnih vodotoka uzrokovao je daljnjim plavljenjem poljoprivrednih površina uz rijeku Spreču. Pod vodom je trenutno oko 70 hektara uglavnom poljoprivrednog zemljišta u navedenoj zoni.


Klizišta

Općina Čelić Prema izvještaju OSCZ Čelić došlo je do rektiviranja 3 stara klizišta u MZ Vražići, koja ugrožavaju lokalne puteve za naselja Zavide, Ledenjike i Jasenike.

Općina Teočak

Reaktivirano staro klizište u Sniježnici koje je ugrozilo jedan pomoćni objekat i lokalni put.

Općina Gradačac

Prijavljena 3 nova klizišta:
- Klizišta u Mrđiđama G. i Zelinji D. ugrožavaju stambene objekte
- Klizište Mionica III aktivirano na poljoprivrednom zemljištu

Općina Kalesija

Prijavljena 6 klizišta i to:

- Novo klizište, Dubnica, ugrožen 1 stambeni objekat.
- Reaktivirano klizište, Muratovići, ugroženo 8 stambenih objekata.
- Reaktivirano klizište, Hidani
- Reaktivirano klizište, Dubnica D. ugrožen 1 stambeni objekat.
- Reaktivirano klizište, Babajići, ugrožen 1 stambeni objekat.
- Reaktivirano klizište, Čivića Brdo, ugrožena 2 stambena objekata.

Općina Doboj Istok

Lokalna putna komunikacija ka povratničkom naselju Hodžići u MZ Stanić Rijeka je u dužini od oko 150 metara oštećena djelovanjem klizišta u toj mjeri da je promet gotovo u potpunosti onemogućen. Pored ove djelovanjem klizišta i odrona oštećene ili uništene su lokalne putne komunikacije u naseljima Brđani i Frkati kao i više nekategorisanih puteva izvan zona naseljenih mjesta.