TUZLARIJE - BILTEN TK

08.07.2008.
Informacija sa 31. vanredne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona


Na danas održanoj 31. vanrednoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona obrađene su slijedeće tačke dnevnog reda:
- Razmatranje i utvrđivanje prijedloga Zakona o inspekcijama Tuzlanskog kantona,
- Razmatranje i utvrđivanje prijedloga Zakona o visokom obrazovanju,
- Razmatranje Izmjena i dopuna Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2008. godinu sa Izmjenama i dopunama Operativnog plana zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja za 2008. godinu,
- Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o utvrđivanju kriterija z anabavku i raspodjelu udžbenika za učenike osnovnih škola.



UTVRĐEN I SKUPŠTINI TK UPUĆEN NA USVAJANJE
ZAKON O INSPEKCIJAMA TUZLANSKOG KANTONA


Po stupanju na snagu Zakona o inspekcijama FBiH više od jedne trećine zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Ustavnom sudu je podnijelo Zahtjev za utvrđivanje ustavnosti Zakona o inspekcijama FBiH. U Zahtjevu je istaknuto da je pomenuti Zakon neustavan zbog naziva, načina donošenja, proglašenja, objave, te njegovog sadržaja jer uređuje pitanja iz domena kantonalne nadležnosti.
Uzimajući u obzir sve navedeno Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila i Skupštini TK uputila na usvajanje prijedlog Zakona o inspekcijama TK.

Značajan razlog za donošenje Zakona je i objedinjavanje inspekcijskih službi u okviru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao nove institucije i samostalnog organa uprave.
Novim Zakonom pored ostalog poseban naglasak je dat na preventivno djelovanje inspekcijskih organa, a navedene su i konkretne mjere, prije svega, usmjerene na subjekte nadzora.
Pored gore navedenog, danas utvrđenim prijedlogom Zakona o inspekcijama Tuzlanskog kantona utvrđena su i prava, obaveze i odgovornosti kantonalnih inspektora, prava, obaveze i odgovornosti subjekata nadzora, postupak inspekcijskog nadzora, upravne i druge mjere, pravni lijekovi protiv Rješenja i Zaključaka inspektora, izvršenje upravnih mjera i dr.


UTVRĐEN I SKUPŠTINI NA USVAJANJE UPUĆEN
ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU TUZLANSKOG KANTONA


Zbog usklađivanja odredbi Zakona o visokom obrazovanju TK sa odredbama Okvirnog Zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, na današnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je i Skupštini na usvajanje uputila prijedlog Zakona o visokom obrazovanju TK.
U sam proces pripreme ovog Zakona Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona je uključilo i predstavnike univerziteta i studenata kao najznačajnijih subjekata na koje se Zakon odnosi, a u procesu javne rasprave usaglašen je veliki broj otvorenih pitanja. Između ostalog utvrđeni prijedlog Zakona tretira: ciljeve visokog obrazovanja, akademske slobode, autonomiju i nepovredivost akademskog prostora, osnivanje i prestanak rada visokoškolskih ustanova, licenciranje i akreditaciju visokoškolskih ustanova, organizaciju univerziteta, izbor u naučno – nastavna zvanja, odredbe o sadržaju i obliku indeksa i dr. Ono što je novina kada su u pitanju studenti i njihov status, između ostalog je i to da student upisan u visokoškolsku ustanovu stupa u ugovorni odnos sa visokoškolskom ustanovom i zaključuje ugovor u pismenoj formi.
Pored gore navedenog Zakon ustanovljava osnovne principe i standarde za sticanje visokog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, a u skladu sa relevantnim odredbama Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i njenih protokola, a sve u cilju priznavanja kvalifikacija u visokom obrazovanju u evropskoj regiji.


UKUPNI PRIHODI ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA
POVEĆANI ZA 5.830.498, 00 KM


Na današnjoj sjednici Vlada TK je prihvatila izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2008. godinu. Prema navedenim izmjenama i dopunama ukupni prihodi Zavoda povećani su za 5.830.498, 00 KM u odnosu na Finansijski plan Zavoda za 2008. godinu. Povećanje prihoda ogleda se u povećanju:
- prihodi od doprinosa za zdravstveno osiguranje iz plaća i na plaće povećani su za 1.671.789, 00 KM,
- neporezni priodi povećani su za 100.000, 00 KM,
- primici od prodaje stalnih sredstava 5.000, 00 KM,
- angažovana sredstva rezervi iz ranijeg perioda u iznosu od 4.053.709, 00 KM.

Povećanje prihoda bit će raspoređeno na slijedeći način:
- za programe primarne opće zdravstvene zaštite, porodične medicine, konsultativno specijalističke zdravstvene zaštite vanbolničkog i bolničkog nivoa, lijekova na recept, bolničke zdravstvene zaštite sekundarnog i tercijalnog nivoa, za ortopedska i druga pomagala u ukupnom iznosu so 3.815.580.00 KM ili 65, 5%,
- za kapitalne grantove (adaptacija Klinike za psihijatriju UKC Tuzla i Pedijatrijske klinike UKC-a, te informatizaciju zdravstvenog sistema) 1.372.660, 00 KM ili 23, 5%,
- tekuće rashode Stručne službe 419.730, 00 KM ili 7, 2%,
- izdatke za nabavku stalnih sredstava u iznosu 222.528, 00 KM ili 3, 8%.


UTVRĐENI KRITERIJI ZA NABAVKU I RASPODJELU
UDŽBENIKA ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA


Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, a u skladu sa Odlukom Vlade FBiH, Vlada TK je na današnjoj sjednici dala saglasnost na Odluku o utvrđivanju kriterija za nabavku i raspodjelu udžbenika za učenike osnovnih škola.
Prema navedenoj Odluci nabavka i raspodjela besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola bit će realizirana prema slijedećim kriterijima:
- svim učenicima od I do IV razreda osnovne škole (po 6 udžbenika po razredu)
- svim učenicima romske nacionalnosti od V do VIII razreda osnovne škole (V razred - 10 udžbenika, VI razred - 9 udžbenika, VII razred – 12 udžbenika, VIII razred – 11 udžbenika)
- socijalno ugroženim učenicima od V do VIII razreda osnovne škole (osnovne udžbenike ovisno od preostalih sredstava)
- učenicima poginulih boraca od V do VIII razreda osnovne škole (osnovne udžbenike ovisno od preostalih sredstava)
- učenicima od V do VIII razdreda osnovne škole iz porodica u kojima troje ili više djece pohađa osnovnu, srednju ili visoku školu (osnovne udžbenike ovisno od preostalih sredstava).

Prilikom nabavke i raspodjele vodit će se računa da se nabavka po narednom kriteriju realizuje od sredstava preostalih od nabavke po prethodnom kriteriju.
Ukupna vrijednost nabavke iznosi 1.696.000, 00 KM, a sredstva je obezbijedila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
Nabavka udžbenika izvršit će se po jedinstvenoj cijeni dogovorenoj između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i ovlaštenih izdavačkih kuća.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona