TUZLARIJE - BILTEN TK

10.07.2008.
Saopštenje Vlade Tuzlanskog kantona


U vezi sa tekstovima objavljenim u Tuzlanskom listu od 08.07. i 10.07.2008.godine pod nazivima „Privremeno ugašeni požari po hitnom postupku“ i „Izigrali visokoobrazovane“ Vlada Tuzlanskog kantona u cilju potpunog i objektivnog informisanja javnosti saopćava:

U tekstu „Privremeno ugašeni požari po hitnom postupku“ navodi se podatak da je Vlada Tuzlanskog kantona rebalansom Budžeta za 2008. godinu izdvojila 3 miliona konvertibilnih maraka, što nije tačna informacija. Naime, prema Zaključku Skupštine TK i usvojenom rebalansu Budžeta za 2008. godinu, Vlada Tuzlanskog kantona je na ime osiguranja naknada za nezaposlene demobilisane borce osigurala 4.900.000, 00 KM.
Također, u tekstu „Izigrali visokoobrazovane“ odvojeno se navode iznosi od 3 i 1, 9 miliona konvertibilnih maraka što može dovesti do zabune o tome koliko je ukupno sredstava obezbjeđeno rebalansom Budžeta 2008. godine. Za naknade nezaposlenim demobilisanim braniteljima ponavljamo u Budžetu Tuzlanskog kantona obezbijeđeno je ukupno 4, 9 miliona konvertibilnih maraka.

Ovim sredstvima obezbjeđen je najveći dio sredstava neophodnih za potpunu isplatu naknada za mjesece Mart April 2008. godine. Prestali dio potrebnih sredstava u iznosu od oko 300.000, 00 KM, prema čl.1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobilisanih branitelja i njihovih porodica (Sl. Novine FBiH br. 27/08 od 21.05.2008.godine), Služba za zapošljavanje je dužna obezbijediti iz vlastitih prihoda.

Iz svega gore navdenog može se zaključiti da Služba za zapošljavanje TK ne „gubi svoju osnovnu funkciju“ jer Vlada Tuzlanskog kantona nije ni u kojoj mjeri umanjila sredstva Službe za zapošljavanje TK, nego je dodatnim naporima za potrebe isplate pomenutih naknada obezbijedila i Službi dodijelila potrebna sredstva.

Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): V.K.