TUZLARIJE - BILTEN TK

24.03.2015.
Ministar industrije, energetike i rudarstva
Mićanović: Nastojat ćemo u narednom periodu riješiti problem TTU-a
Tuzlarije


Ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović izjavio je danas da će kantonalna vlada nastojati u narednom periodu riješiti problem Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla, čiji su radnici jučer stupili u štrajk.

On je jučer primio sindikalne predstavnike i direktora TTU-a radi iznalaženja rješenja za ovu firmu u što kraćem periodu.

Iako je na sastanku iskazao spremnost da se, kako je naveo, svim snagama uključi u pronalazak rješenja koje bi zadovoljilo i radnike i TTU, radnici su odlučili stupiti u štrajk.

-Ono što je sporno je činjenica da radnici traže momentalno pomoć, koju mi trenutno nismo u mogućnosti da implementiramo iz nekoliko razloga. Naime, TTU je u proteklih godinu i po dana dobio oko 600.000 KM pomoći i najveći dio ovih sredstava je usmjeren za penzionisanje radnika, a prošle godine su dobili 100.000 KM bespovratnih sredstava repromaterijala. Stav Vlade TK je da trenutno ne želi da vrši cesiju prema firmi ITT koja je privatna, koja ima tehničku saradnju sa TTU-om - naveo je Mićanović na pres-konferenciji.



Ističe da Vlada TK užurbano radi na zakonu o finansijskoj konsolidaciji, kako bi se ispunili uslovi da se otvori račun TTU-a. Očekuje da će narednih dana taj račun biti i otvoren kako bi firma TTU na osnovu svog računa mogla da kontroliše finansijske tokove.

-Postoje određeni nalozi za poslove koji su u toku koji su prekinuti ovim štrajkom i koji mogu ostaviti dalekosežne posljedice, gdje se može stvoriti nepovjerenje poslodavaca koji su im dali te poslove - rekao je ministar Mićanović,

Radnici TTU-a su za sutra najavili štrajk ispred zgrade Vlade TK.

Priredio(la): Fena