TUZLARIJE - BILTEN TK

30.03.2015.
Skupština TK usvojila Budžet TK za 2015. godinu
Gutić: Ovo je Budžet koji omogućava preživljavanje
Tuzlarije


Cilj Vlade TK i stranaka na vlasti, ostvaren je. Skupština je na danas održanoj vanrednoj sjednici po hitnoj proceduri usvojila Budžet za 2015. godinu, čime je, kako je to više puta rečeno, uspostavljeno nesmetano funkcionisanje finansijskog krvotoka Kantona. Bilo je rasprave, na momente i burne, ali sa usvajanjem nije bilo problema iako su poslanici SDP-a i SBB-a napustili sjednicu dok se razmatrala "budžetska tačka". Naveli su isti razlog, materijale za sjednicu dobili su dvadesetak sati ranije što je nedovoljno za analizu i procjenu.

Tuzlarije


Iako je posebno isticano da je Budžet za 2015. godinu u iznosu od oko 384 miliona za skoro 38 miliona KM manji od prošlogodišnjeg, važniji je podatak da je planirani rashod za oko 15 miliona veći od planiranog prihoda. Premijer Gutić je za Budžet rekao da nije ni razvojni ni stabilizirajući već da omogućuje preživljavanje. Na žalost, za realnog posmatrača sa strane i preživljavanje je upitno.

Tuzlarije


Nije nikako dobro što je Budžet u startu u minusu za 15 miliona iako je najavljen rebalans do 31. maja do kada bi taj problem trebao biti riješen. Veći problem je što se nekoliko godina unazad ostvareni prihod Budžeta kreće u iznosu od oko 300 miliona KM i nema nikakvog razloga da bude značajnije veći ni u ovoj godini a planiran je da bude čak 384 miliona. Drugim riječima, realno je očekivati da neće nedostajati samo onih 15 planiranih miliona nego puno više.

Dobra vijest za bužetske korisnike je da je iznos planiran za plate ostao na nivou iznosa iz 2014. godine. Plate neće biti smanjivane, a hoće li biti i redovne, pokazat će vrijeme.

A.M.