TUZLARIJE - BILTEN TK

08.04.2015.
Izvještaj Operativnog štaba civilne zaštite
Nastavljaju se problemi sa aktiviranjem klizišta

Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku protekla 24 sata bilo je slijedeće:

Hidrometeorološki podatci (HMS Bukovčić Tuzla)
Temperatura: 2°C
Vlažnost: 71%
Pritisak: 989 hPa
Količina padavina: 4, 3 l/m2

Kvalitet zraka: Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK Kvalitet zraka za dan 06.04.2015. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Lukavac, Cerik i Srebrenik.


Vodostaj

Na brani HA Modrac u 07, 00 sati iznosio je 198, 73 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07, 00 nivo je viši za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 48, 5 m3/s.

Stanje na putevima:

M – 18 Tuzla – Bijeljina u mjestu Požarnica zbog klizišta, saobraća se usporeno-jednom trakom, u mjestu Seljublje, zabrana prolaska za teretna vozila preko 3, 5 tone
M – 4 Tuzla – Šićki Brod u naselju Drežnik, radi izvođenja sanacionih radova otežano saobraćanje, u upotrebi obilaznica u neposrednoj blizini mjesta izbođenja radova.

U protekla 24 sata vatrogasne jedinice na području TK-a, su pored nekoliko tehničkih, imale i jednu intervenciju na gašenju požara i to na području općine Srebrenik, naselje Mustafići gdje je došlo do požara na privatnom stambenom objektu (kuća). Požar je lokaliziran i ugašen.

Uslijed obilnih sniježnih padavina došlo je do porasta nivoa rijeke Spreče i plavljenja oko 10 Ha poljoprivrednog zemljišta na području općine Gračanica. Nema ugroženih stanbenih ili drugih objekata

TuzlarijeU protekla 24 sata operativnom centru CZ Srebrenik prijavljeno je 1 novo klizište u mjestu Lisovići, klizište ugrožava putnu komunikaciju Lisovići-Mešići, ugrožen je jedan pomoćni objekat (štala), dva duluma obradivog zemljišta i zatrpan je jedan bunar.

Na području općine Kalesija, u protekla 24 sata evidentirano reaktiviranje starog klizišta u naselju Muratovići, MZ Gornja Kalesija. Klizište ugrožava lokalnu putnu komunikaciju.

Na području općine Sapna u protekla 24 sata evidentirano je aktiviranje novog klizišta u nasleju Žuje – Šarci koje ugrožava lokalnu putnu komunikaciju i dva stabena objekta i reaktiviranje starog klizišta u nasljeu Nezuk koje ugrožava jedan stambeni objekat i lokalnu putnu komunikaciju.