TUZLARIJE - BILTEN TK

08.04.2015.
Vlada TK
Ostale odluke Vlade TK donesene na petoj redovnoj sjednici


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku kojom se pristupa dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju tehničkog građevinskog kamena krečnjaka na lokalitetu kamenoloma „Stupari“ u općini Kladanj a povodom samoinicijativne ponude privrednog društva „T.S.E. Transporti Speciali Europei“ d.o.o. Kladanj.

Tuzlarije


Vlada TK donijela je Odluku o davanju saglasnosti na tekst prijedloga Protokola o načinu izmirenja obaveza po osnovu obračunatih a neuplaćenih koncesionih naknada za privredno društvo „Tuzla-Kvarc“ d.o.o. Tuzla koji će se zaključiti izneđu Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona i privrednog društva „Tuzla-Kvarc“ d.o.o. Tuzla.

Vlada TK donijela je Odluku o davanju saglasnosti za prodaju poslovnog prostora - prodavnice “Veljko Kurjak” Banovići.

Vlada TK donijela je Odluku o poništavanju objavljenog Javnog oglasa, raspisivanju ponovnog Javnog oglasa i utvrđivanju teksta ponovnog Javnog oglasa za upražnjene pozicije članova, odnosno predsjednika Nadzornog odbora Javnog preduzeća "Šume Tuzlanskog kantona" dd Kladanj, u ime državnog kapitala.

Vlada je donijela Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za realizaciju Projekta podizanja jedinstvenih spomen obilježja šehidima - poginulim borcima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine u ratu 1992 - 1995. godina. Razlog za izmjene je novo imenovanje članova Vlade Tuzlanskog kantona.


Vlada TK donijela je Rješenje o imenovanju Komisije za prijem izvedenih radova na sanaciji objekta u ulici Rudarska broj 65 Tuzla.

Vlada je donijela Zaključak da podržava Zahjev Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine, u dijelu kojim se traži izdvajanje dijela državnih poreznih prihoda od prodaje cigareta i alkohola za zdravstvo, a koji bi bili uvršteni u budžete Federacije i Kantona za ispunjavanje obaveza koje proističu iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti. U zahtjevu se navodi da je izdvajanje dijela akciza na duhan i alkohol uobičajena praksa u zemljama u svijetu. S obzirom da javni sektor u zdravstvu ne posluje po principima tržišne ekonomije, da je zasnovan na međusobnoj solidarnosti, da se u sadašnjoj situaciji privrede radnicima uništenih preduzeća omogućava kompletna zdravstvena zaštita bez uplate doprinosa, ovakav princip finansiranja je neodrživ bez pomoći državnih institucija i neophodno je iznaći način dodatnog finansiranja javnog sektora zdravstva.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK