TUZLARIJE - BILTEN TK

07.04.2015.
Vlada TK
Planska zaštita okoliša

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o pristupanju izradi Kantonalnog plana zaštite okoliša Tuzlanskog kantona 2012 - 2018.

Tuzlarije


Vlada TK utvrdila je prijedlog Kantonalnog plana zaštite okoliša Tuzlanskog kantona 2015 - 2020. Zakonom o zaštiti okoliša FBiH propisana je obaveza izrade Kantonalnog akcionog plana zaštite okoliša koji, naslanjajući se na strateške dokumente višeg reda, treba da odredi strateški pravac u kome kantoni trebaju da planiraju zaštitu okoliša. Svrha izrade je da na jednom mjestu objedini, analizira i strukturirano prezentira podatke i ocjenu stanja okoliša te da osnov za planiranje i provedbu mjera zaštite okoliša na području Tuzlanskog kantona. Riječ je o sveobuhvatnom izvještaju o stanju okoliša koji daje pregled pojedinih okolišnih komponenti, pregled institucionalnog i zakonodavnog okvira sektora zaštite okoliša, te pregled u oblasti obrazovanja o okolišu i stanju javne svijesti u Tuzlanskom kantonu. Dio izvještaja koji se odnosi na stanje okoliša u Tuzlanskom kantonu baziran je na indikatorskom pristupu i predstavlja “nulto stanje” na temelju kojeg će se u sljedećim razdobljima pratiti i ocjenjivati napredak u području zaštite okoliša u Tuzlanskom kantonu. Sastavni dio Plana je i lista okolišnih prioriteta u 5 oblasti: priroda, vode, zrak, zemljište, šume i upravljanje otpadom.S tim u vezi je i ponuđeni akcioni plan za djelovanje u svih 5 oblasti u zacrtanom planskom periodu od pet godina. Akcioni plan pripremljen je i strukturiran na način da identifikuje strateške i operativne ciljeve te mjere i aktivnosti za koje su određeni nosioci, rok izvršenja, potrebna finansijska sredstva i potencijalni izvori sredstava.

Vlada je utvrdila prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o pristupanju izradi Kantonalnog plana upravljanja otpadom Tuzlanskog kantona 2013 - 2018. Zbog dugog procesa postupka javne nabavke izrade Kantonalnog plana upravljanja otpadom, te pribavljanja mišljenja za Kantonalni plan zaštite okoliša, kako bi ova dva planska dokumenta zajedno išla u postupak usvajanja, ukazala se potreba da se izmijeni period za koji se donosi Kantonalni plan upravljanja otpadom na način da se Odluka donosi za period 2015 – 2020. umjesto ranije označenog perioda 2013 – 2018. godina.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog Kantonalnog plana upravljanja otpadom Tuzlanskog kantona 2015 - 2020. Cilj Plana je da definiše preduslove za održivi integralni sistem upravljanja otpadom za period od pet godina, uz mogućnost da se u toku njegove realizacije mogu vršiti prilagodbe u skladu sa izmijenjenim uslovima, sa uvažavanjem vremenskih i ekonomskih ograničenja. Integralni pristup upravljanju otpadom je onaj koji tretira cijeloživotni ciklus otpada i pri tome sprječava ili svodi na najmanju moguću mjeru rizik od štete po okoliš u cijelosti. Izrada Plana upravljanja otpadom obavezna je za svaki kanton tj. svaki kanton donosi Plan upravljanja otpadom na svom području preko zakonodavnog tijela kantona (Skupština kantona). Plan upravljanja otpadom mora biti usuglašen sa Federalnom strategijom upravljanja otadom (2008) i Federalnim planom upravljanja otpadom (2011). Federalna strategija upravljanja otpadom definisala je politiku i strateške smjernice zasnovane na općim načelima Europske Unije koje su u naše zakonodavstvo transponirane kroz Zakon o upravljanju otpadom FBiH. Svrha izrade Plana upravljanja otpadom TK je unaprjeđenje transparentnosti, efikasnosti i kvalitete donošenja odluka po pitanju upravljanja otpadom, obučavanju kadrova potrebnih za rješavanje problema iz oblasti upravljanja otpadom, podjeli odgovornosti kantonalnih organa vlasti sa različitim interesnim grupama i služi kao sredstvo za identifikaciju stanja i rješavanje problema upravljanja otpadom na području TK.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK