TUZLARIJE - BILTEN TK

03.12.2008.
Vlada TK
Osnivanje Disciplinskog centra za maloljetnike


Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja Javne ustanove Disciplinski centar za maloljetnike.



Potreba za formiranjem odgovarajuće ustanove za rad sa djecom kod koje su evidentni poremećaji u ponašanju.
Pitanje je posebno aktuelizirano nakon tragičnih dešavanja krajem prošle i početkom ove godine u BiH, a u kojima su maloljetnici počinili teška krivična djela.
Vlada Tuzlanskog kantona je pripremila Informaciju o maloljetničkom prestupništvu u Tuzlanskom kantonu, koju je razmatrala i Skupština Tuzlanskog kantona. Ova Informacija koja je rađena na bazi podataka iz posljednjih sedam godina urađen je i usvojen Operativni plan realizacije mjera prevencije maloljetničkog prestupništa, kojim je između ostalog predviđeno i hitno osnivanje Disciplinskog centra za maloljetnike.

Vlada je u aprilu 2008. godine formirala tim koji je uradio Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja ovakvog Centra, a Ministarstvo pravosuđa i uprave uporedo je radilo Zakon o osnivanju Disciplinskog centra za maloljetnike.

Osnivanjem ovog Centra bit će upotpunjena praznina u našem sistemu sankcionisanja maloljetničkog prestupništva, jer u ranijem periodu zbog nepostojanja ove Ustanove ova mjera nije niti izricana.

Odgojnu mjeru upućivanja u Disciplinski centar za maloljetnike Sud izriče da je potrebno da se odgovarajućim kratkotrajnim mjerama utiče na ličnost i ponašanje maloljetnog počinitelja krivičnog djela.

Osnovna područja odgojnog rada koja se koriste u tretmanu prilikom provođenja ove odgojne mjere su: radna okupacija, učenje, aktivnost slobodnog vremena, rad sa porodicom maloljetnika i specifični sadržaji u odnosu na maloljetnika i počinjeno krivično djelo.

Maloljetnika kojem je izrečena mjera Sud može uputiti u Disciplinski centar na određeni broj sati tokom dana praznika, ali najviše četiri uzastopna dana praznika, na određeni broj sati tokom dana, ali najduže u trajanju do jednog mjeseca i na neprekidni boravak tokom određenog broja dana, ali ne duže od dvadeset dana.

U Elaboratu je detaljno razrađen opis procesa rada i unutrašnja organizacija Disciplinskog centra, a navedeno je da je u saradnji sa Općinom Tuzla već pronađen prostor u koji će biti smješten Disciplinski centar za maloljetnike. Riječ je o trećoj etaži Đačkog doma „Enver Šiljak“ u Tuzli, gdje je bila smještena JU Centar za socijalni rad Tuzla.

Za osnivanje i početak rada Disciplinskog centra za maloljetnike u 2009. godini, prema ovom Elaboratu, iz Budžeta Tuzlanskog kantona bit će neophodno izdvojiti 316 609, 00 KM.

Stručni tim koji je uradio Elaborat zaključio je da će se obezbjeđenjem adekvatnih uslova i stavljanjem u funkciju navedenih djelatnosti pružiti odgovarajuća stručna pomoć i zbrinjavanje maloljetnika koji su zatečeni u skitnji, prosjačenju ili bez nadzora. Na ovaj način bit će obezbijeđena i stručna procjena prisutnih poremećaja kod tih maloljetnika, kao i potreba institucionalnog i sistematskog tretmana maloljetnika koji iskazuju određene poremećaje u ponašanju i kojima je sud izrekao disciplinsku mjeru upućivanja u Disciplinski centar.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila i Nacrt zakona o osnivanju Disciplinskog centra za maloljetnike Tuzlanskog kantona. Prema ovom Nacrtu osnovna djelatnost Centra je izvršavanje odgojne mjere-disciplinske mjere upućivanja u Disciplinski centar za maloljetnike izrečene maloljetnom učiniocu krivičnog djela, te stručni dijagnostičko-opservacioni tretman vaspitno zanemarenih i zapuštenih maloljetnika sa izraženim poremećajima u ponašanju i maloljetnika zatečenih u skitnji.

Nacrtom Zakona je predviđeno da Disciplinksi centar može sam ili u saradnji sa drugim relevantnim institucijama pripremati i realizirati projekte, programe i poduzimati druge aktivnosti, u cilju prevencije i smanjenja maloljetničkg prestupništva, kao i angažman maloljetnika na dobrovoljnoj osnovi za vrijeme izvršavanja odgojne mjere na korisnim radovima na području Tuzlanskog kantona koji odgovaraju njihovim godinama života.

Sredstva za osnivanje i početak rada obezbijedit će osnivač odnosno sredstva će biti obezbijeđena iz Budžeta Tuzlanskog kantona.
Nacrtom je predviđeno da nadzor nad zakonitošću rada Disicplinskog centra za maloljetnike u izvršavanju odgojne mjere vrši Ministarstvo pravosuđa i uprave, a nadzor nad obavljanjem ostalih djelatnosti za koje je osnovan Disciplinski centar vrši Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): S.M.