TUZLARIJE - BILTEN TK

20.04.2015.
Vlada TK
Ustanove kulture u 2014. na raspolaganju imale blizu 3 miliona KM

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o stanju u oblasti kulture na području Tuzlanskog kantona u 2014. godini. Informacija se zasniva na podacima iz redovnih godišnjih izvještaja, te sadrži osnovne podatke i pokazatelje aktivnosti, prikupljene tokom 2014. od ustanova kulture čiji je osnivač i suosnivač Tuzlanski kanton a koji su ministarstvu Obrazovanja nauke, kulture i sporta dostavljeni do kraja januara 2015. godine.

Tuzlarije


Ustanovama kulture tokom 2014. godine na raspolaganju je bio iznos u visini 2.797.394, 39 KM čemu treba dodati i sredstva za podršku projektima iz kulture od značaja za Kanton (153.600, 00 KM) i izdavačke projekte (44.000, 00 KM). I pored brojnih, problema Tuzlanski kanton se, prema Informaciji, još može pohvaliti i kvalitativno i kvantitativno širokim frontom aktivnosti, sve masovnijim uključivanjem mladih stvaralaca i interpretatora u kulturi, kao i čitavom lepezom manifestacija.

U okviru neposredne pomoći kroz finansijsko učešće, u okviru programa Manifestacija kulture od značaja za TK 2014. godine dodijeljeni su grantovi organizatorima 20 manifestacija, među kojima neke traju već 4 decenije, poput Književnih susreta u Gradačcu i Otvorenog grada umjetnosti Srebrenik. U 2014. godini u postupku stalnog finansiranja ostalo je osam javnih ustanova. Među njima su Arhiv TK, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzla, Muzej istočne Bosne Tuzla i Bosanski kulturni centar TK Tuzla.

Među njima su i Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla, Narodno pozorište Tuzla, Međunarodna galerija portreta Tuzla i Specijalna biblioteka „Behram-beg“.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK