TUZLARIJE - BILTEN TK

25.04.2015.
Zbog ometanja rada sajma od strane inspekcijskih organa
Podrška Vlade TK Međunarodnom sajmu GRAPOS EXPO
TuzlarijeNakon jučerašnjih događaja koji su nepotrebno narušili optimističnu sliku koju je Međunarodni sajam poduzetništva i obrta GRAPOS EKSPO slao iz našeg kantona, Vlada Tuzlanskog kantona i na ovaj način izražava svoju podršku održavanju Sajma, kao izuzetno respektabilne i potrebne manifestacije u Gračanici i Tuzlanskom kantonu.

Ponavljamo, ostvarivanje pozitivnog uticaja na privredni razvoj i stvaranje pozitivne poduzetničke klime, te povećanje konkurentnosti privrednog sektora, kao i bolje međusobno povezivanje privrednih subjekata i poduzetničkih regija, što je cilj sajma GRAPOS EKSPO, se u potpunosti poklapa sa strateškim opredjeljenjem Vlade Kantona.

Također, Vlada Tuzlanskog kantona podržava i rad svih inspekcijskih i drugih organa koji vrše nadzor i kontrolu poslovanja, ali smatramo da se kontrola i nadzor trebaju vršiti diskretno, bez ugrožavanja poslovanja bilo kojeg privrednog subjekta.

Bez želje da se miješamo u organizaciju bilo čijeg rada, indikativno je i nedopustivo da tokom manifestacije razni nivoi inspekcijskih nadzora i kontrola, svakodnevno obilaze i svojim radom blokiraju rad i provođenje sajamskih aktivnosti, direktno šaljući ružnu sliku i poruku da se u Tuzlanskom kantonu posluje pod pritiskom kontrole i represije.

Pretpostavljamo da su se inspekcijski nadzor i kontrola poslovanja Sajma mogli izvršiti i drugačije, bez ometanja rada Sajma i ugrožavanja procesa sklapanja novih poslovnih aranžama, posebno ukoliko se uzme u obzir da sajamska aktivnost traje samo tri dana tokom godine.

Podcrtavamo da inspekcijski organi trebaju raditi svoj posao, ali se mora voditi računa o tome da njihov rad ne smije ugrožavati zakonit rad i poslovanje privrednih subjekata.

Na kraju još jednom želimo izraziti žaljenje zbog negativne slike i poruke koja je jučer poslana iz Gračanice, izraziti podršku organizatorima Sajma, te im čestitati na, i pored svih poteškoća, uspješno realiziranoj manifestaciji. Nadamo se da ove neprijatnosti neće ugroziti dalji rast i razvoj Sajma, te da ćemo naredne 2016. godine biti u prilici otvoriti još brojniji, raznovrsniji i po svim parametrima veći sajam nego što je to bilo ove godine.

Vezani tekst:

Gračanički sajam zatvoren prije vremena