TUZLARIJE - BILTEN TK

22.04.2015.
Prioritet je očuvanje oko 1.000 uposlenika u GIKIL-u
Tuzlarije


Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Bego Gutić susrela se danas sa Pramodom Mittalom, predsjednikom nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL) ujedno i vlasnikom Global steel holdings limited (GSHL).

Tema razgovora bila je ekonomsko socijalna situacija u Tuzlanskom kantonu s osvrtom na situaciju u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom, a posebna pažnja posvećena je poslovanju GIKIL-a, zajedničke kompanije koju su formirali Koksno hemijski kombinat iz Lukavca (KHK) i Londonski GSHL.

Kako je istakao gospodin Mitall GIKIL se nalazi u teškoj situaciji, što je prije svega, posljedica stanja i pada cijena na svjetskom tržištu i berzi čelika. Također, prisutan je i problem u vezi sa određenim potraživanjima, s kojim se direktno suočava KHK, a koji se, zbog vlasničke strukture, može prenijeti i na GIKIL.

Premijer Gutić je, bez obzira na sve probleme, insistirao i u prvi plan istakao neophodnost očuvanja oko 1.000 radnika zaposlenih u GIKIL-u, „jer profit i poslovanje jesu u fokusu dijela privatnog kapitala, ali Vlada Tuzlanskog kantona mora voditi računa o svakom radnom mjestu koje ima“, istakao je Premijer, te dodao da je svjestan niza propusta koji su napravljeni u proteklom periodu i nedomaćinskog odnosa koji su imale prethodne uprave u KHK.

Dogovoreno je da će Vlada sa svoje strane u narednom periodu, u skladu sa svojim mogućnostima pomoći da se otkoči rad upravljačkih organa privrednog društva GIKIL, a sve kako bi se prevazišle poteškoće i nastavilo nesmetano poslovanje društva.

Osim Premijera, u ime Vlade TK današnjem sastanku su prisustvovali ministar finansija TK Jakub Suljkanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, te sekretar Ministarstva finansija TK Merima Hajdarević i pomoćnik Ministra za industriju Ishak Gergić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK