TUZLARIJE - BILTEN TK

17.07.2008.
Izmjenjeni i dopunjeni standardi visokog obrazovanja i normativi

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je odnijela Odluku o izmjenama i dopunama Standarda visokog obrazovanja i normativa.
Važećim Standardima visokog obrazovanja i normativima u Tuzlanskom kantonu predviđena je najniža nastavna norma u BIH što je u praksi dovelo do angažovanja velikog broja vanjskih saradnika za pokrivanje nastave na Unvierzitetu u Tuzli, te do neujednačenosti propisa iz oblasti visokog obrazovanja.


Jučer usvojenim izmjenama optimalno opterećenje nastavnika, uz ostale propisane obaveze u okviru 40-satne radne sedmice smatra se opterećenje od 5-6 sati predavanja sedmično za nastavnike u zvanjima redovni profesor, vanrednih profesor i docent u zavisnosti od broja predmta.

Optimalno opterećenje lektora je 8 sati predavanja sedmično, a asistenta 12 sati vježbi sa studentima sedmično uz ostale propisane obaveze u okviru 40-satne radne sedmice.
Nastavnici i saradnici u toku jedne nastavne godine ne mogu biti opterećeni više od 50% utvrđene nastavne norme, ukoliko Univerzitet ima izabrane nastavnike.
Kako bi se uradio što kvalitetniji Prijedlog izmjena resorna ministrica je imenovala stručnu Komisiju u kojoj su radila 2 predstavnika Ministarstv i 3 predstavnika Univerziteta.

Na zahtjev predstavnika Univerziteta prihvaćen je prijedlog da se uporedo sa izmjenama Standarda visokog obrazovanja i normativa, pristupi i izradi Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o grupama poslova i zadataka i okvirnih koeficijenata za obračun plaća u javnim ustanovama visokog obrazovanja.

Prema procjenama resornog Ministarstva izmjenama i dopunama Standarda visokog obrazovanja i normativa, realizacijom predloženih izmjena bit će potrebno 25% manje izvršilaca u odnosu na sadašnje stanje, a za obavljanje istog obima posla na Univerzitetu u Tuzli.

Prilikom pripreme ovih izmjena i dopuna imali su se u vidu standardi i normativi na Sarajevskom Univerzitetu odnosno važeći propisi na federalnom nivou.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala i saglasnost Ministrici obrazovanja, nauke, kulture i sporta za imenovanje Komisije koja će u roku od 30 dana uraditi Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o grupama poslova i zadataka i okvirnih koeficijenata za obračun plaća u javnim ustanovama visokog obrazovanja.

M.B.

Priredio(la): S.M.