TUZLARIJE - BILTEN TK

22.05.2015.
Razmjena informacija sa predstavnicima Sindikata Solidarnost

Sumiranje informacija vezanih za problematiku privrednih društava čiji su radnici okupljeni u Sindikatu Solidarnost bio je povod za današnji sastanak premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, ministra industrije, energetike i rudarstva Srđana Mićanovića, ministra pravosuđa i uprave Jovana Stojanovića, ministra prostornog uređenja i zaštite okolice Hasana Fehratovića i ministra rada, socijalne politike i povratka Admira Huskanovića sa sindikalistima.

Tuzlarije


Nakon što su informisani o pojedinačnim problemima privrednih društava „Poliolchem“, „Dita“, „Livnica čelika“ Tuzla, „Resod Guming“, FO „Aida“ „Tuzla Kvarc“, „Gredelj Revom“, „Grafopak“, „Koka Produkt“ i „Koopretiva“ Lukavica, premijer Gutić i resorni ministri upoznali su predstavnike radnika sa onim što je, u cilju rješavanja, poduzelaVlada Tuzlanskog kantona u ovom sazivu.
„Vlada Tuzlanskog kantona je za tri mjeseca otvorila nekoliko problema i počela ih rješavati. To su sistemski procesi ali su već napravljeni pomaci u odnosu na ranije stanje“, rekao je ovom prilikom premijer Gutić dodajući da su među njima i penzionisanje 150 radnika FO „Aida“ i dogovor o zakupu fabričkog prostora i angažmana radnika sa firmom „Intral BH“ kao i tri miliona KM poticajnih sredstava za nova zapošljavanja.
Također je, prema riječima premijera Gutića, otvoren predstečajni postupak u Livnici i radnici vraćeni u matično preduzeće iz naknadno osnovane firme "Bosnia Valves" te pokrenuto finansiranje naknadne diobe nad imovinom stečajnog dužnika „Resod-Gumnig” d.d. Tuzla.
Među procesima koji su započeti u cilju rješavanja akutnih problema privrede Tuzlanskog kantona, rečeno je ovom prilikom, su i incijative o izmjenama Zakona o stečaju i Zakona o uvezivanju radnog staža i „otkočen“ proces u preduzeću „Tuzla Kvarc“.
Još jednom naglasivši da su vrata Vlade Tuzlanskog kantona otvorena za saradnju bez pritisaka, premijer Gutić je kazao da je zajednički cilj traženje najboljeg rješenja.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK