TUZLARIJE - BILTEN TK

20.05.2015.
Misija OSCE-a i Pedagoški zavod TK
Osnaživanje uloge pedagoga u radu
TuzlarijeMisija OSCE-a u BiH i Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona sutra će u Tuzli održati posljednji u nizu od tri konsultativna sastanka s pedagozima iz 85 osnovnih škola s područja Tuzlanskog kantona.

Cilj sastanaka je osnaživanje uloge pedagoga u radu na povećanju učešća nastavnika, roditelja, učenika i lokalnih zajednica u radu škola kroz unapređenje školskih razvojnih planova i kvaliteta obrazovanja.

U skladu s metodologijom Indeksa inkluzivnosti, svaka škola bi trebalo da ima i godišnje ažurira svoj razvojni plan.

Posebnu pažnju u tim planovima trebalo bi usmjeriti ka pomoći djeci iz socijalno ugroženih porodica, djeci s poteškoćama u razvoju, te djeci iz manjinskih zajednica.

Razvojni planovi također se bave prevencijom svih vidova nasilja i diskriminacije, te motiviranjem svih učenika i učenica za sudjelovanje u vannastavnim aktivnostima i sekcijama u skladu s njihovim potrebama i talentima.

Pedagozi će utvrditi najbolje prakse iz škola i izraditi preporuke, a istodobno se dogovoriti i o planu daljih aktivnosti vezanih za svoju stručnu i savjetodavnu ulogu u provođenju metodologije Indeksa inkluzivnosti u obrazovnom procesu.

Savjetnica za obrazovanje Pedagoškog zavoda TK Ankica Grgić Mišković i službenik za obrazovanje Misije OSCE-a Nihad Mešić otvorit će sastanak i predstaviti dosadašnje preporuke, saopćila je Misija OSCE-a u BiH.

Priredio(la): Fena