TUZLARIJE - BILTEN TK

20.05.2015.
Uspostava partnerstva za poduzetničko učenje u Tuzlanskom kantonu
TuzlarijeMemorandum o partnerstvu na razvijanju poduzetničkog učenja u Tuzlanskom kantonu uskoro bi trebalo da potpišu predstavnici ministarstava za obrazovanje, nauku kulturu i sport, te poduzetništvo TK-a, zatim Pedagoškog zavoda, Zavoda za zapošljavanje, Privredne komore, Univerziteta u Tuzli i nekoliko nevladih organizacija.

To je dogovoreno danas u Tuzli na okruglom stolu "Partnerstva politika za poduzetničko učenje", koji je održan u organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstva razvoja i poduzetništva TK-a i projekta koji finansira EU "Poduzetničko učenje u obrazovnim sistemima BiH, faza II".

Cilj skupa je razgovor o uspostavi partnerstva za poduzetničko učenje Tuzlanskog kantona, savjetodavnog tijela koje će utvrđivati akcijske planove, savjetovati Vladu o politikama poduzetničkog učenja te pratiti realizaciju politika i programiranih aktivnosti.

Ministrica obrazovanja, nauke i kulture u Vladi TK-a Mirsada Begović izjavila je za Fenu da je potpisivanje memoranduma o partnerstvu radi razvijanja poduzetničkog učenja veoma važno za obrazovni sektor.

Učenici će kroz jedno ovakvo učenje steći od predškolskog do visokog obrazovanja određene kompetencije, vještine s kojima će moći da participiraju u budućim zanimanjima.

Ministrica Begović je izrazila nadu da će svi akteri, potpisnici sporazuma, pristupiti implementaciji zadatih projekata.

Ministrica razvoja i poduzetništva TK-a Mirela Đaković ocijenila u izjavi za Fenu da je poduzetničko učenje na području ovog kantona i općenito u BiH malo zastupljeno, te da će potpisivanjem spomenutog memoranduma nevladin sektor te zakonodavna i izvršna vlast nastojati ovakav projekt provesti u djelo.

Sporazum o razumijevanju koji će biti potpisan definirat će, kako je rečeno, aktivnosti svakog od aktera radi omogućavanja boljeg obrazovanja, odnosno gdje će obrazovanje i privreda praviti neraskidivu sponu.

Priredio(la): Fena