TUZLARIJE - BILTEN TK

19.05.2015.
Premijer TK primio u posjetu delegaciju turske razvojne agencije ˝Zafer˝
Tuzlarije


Kako bi pružio podršku zajedničkim pripremama projekata i aplikacija za dodjelu sredstava iz IPA fondova premijer Tuzlasnkog kantona Bego Gutić primio je danas u posjetu delegaciju turske razvojne agencije „Zafer“ i domaćine njihovog boravka u Tuzlanskom kantonu Udruženje za razvoj NERDA.

Premijer i ministrica razvoja i poduzetništva Mirela Đaković su gostima iz Turske prezentirali resorno ministarstvo i stanje u oblasti malih i srednjih preduzeća i obrta. Istaknute su komparativne prednosti našeg kantona i plan velikih investicija u energetski sektor, prije svega misleći na izgradnju Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla i Termoelektrane u Banovićima.

Gosti iz Turske su istakli da, iako postoje određene konstrukcijske razlike između Zafer-a i Nerda-e, postoji više dodirnih tačaka gdje se vidi prostor i mogućnost poslovne saradnje.

Vlada Tuzlanskog kantona će dati svoju bezrezervnu podršku i veoma je zainteresovana za realizaciju zajedničkih regionalnih projekata, gdje se uz pomoć sredstava iz međunarodnih projekata može ostvariti korist za sve partnere u projektu, istaknuto je danas.

Tuzlarije


U narednim danima udruženje Nerda će sa razvojnom agencijom Zafer potpisati i protokol o budućoj saradnji, koji će biti temelj budućih zajedničkih aktivnosti. Time će Nerda postati prva agencija s kojom Zafer potpisuje ovakav sporazum.

Inače, Zafer djeluje na području regiona TR33, u sjeverno-egejskom dijelu Turske, koji uključuje oblasti Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa i Uşak. Radi se o regionu sa oko tri miliona stanovnika, površine od 4.206.289 ha, koji bilježi izvoz u vrijednosti od četiri milijarde američkih Dolara. U regiji postoje 22 organizirane industrijske zone, 4 univerziteta sa 103.000 studenata, te 78.000 učenika u strukovnim srednjim i višim školama.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK