TUZLARIJE - BILTEN TK

18.05.2015.
Ministar Bukvarević u posjeti Tuzlanskom kantonu
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je, sa saradnicima, boravio u radnoj posjeti Tuzlanskom kantonu, gdje je učestvovao u radu tematske sjednice Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona, posvećene implementaciji Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

Tuzlarije


Bukvarević je istakao značaj nastavljanja procesa provođenja Zakona, i to isključivo na propisan način.

Pojasnio je da je u toku rekonstrukcija revizorskih timova za kontrolu i da ti timovi odmah nastavljaju rad, te da je u završnoj fazi prijedlog imenovanja novog Revizorskog tima za koordinaciju.

Danas je podržan prijedlog da u narednih mjesec dana Savez ratnih vojnih invalida Federacije BiH i Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata pripreme tematsku konferenciju na kojoj će biti analiziran dosadašnji tok provođenja Zakona o reviziji, te precizirani načini za otklanjanje uočenih nedostatka i osigurano da sve bude u skladu sa Zakonom.

U poslijepodnevnim satima ministar Bukvarević se sastao s kantonalnim ministrom Fahrudinom Skopljakom.

U razgovorima je posebna pažnja bila posvećena provođenju Zakona o dopunskim pravima, za koje je u budžetu Tuzlanskog kantona predviđeno 8, 5 miliona KM.

U okviru ovog iznosa, predviđeno je oko 800.000 KM kreditnih beskamatnih sredstava namijenjenih zapošljavanju demobilisanih boraca.

Tokom sastanka razmatrano je i rješavanje stambenih problema za tri najugroženije boračke porodice na području Tuzlanskog kantona, a očekuje se da će udruživanjem kantonalnih i federalnih sredstava ova pitanja biti riješena.

Također je razgovarano i o načinu utvrđivanja liste značajnih datuma koji se obilježavaju na kantonalnom i federalnom nivou. Ministri Bukvarević i Skopljak su istakli izuzetno dobru svakodnevnu saradnju Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona i Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata na rješavanju pojedinačnih i općih problema, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću .

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK