TUZLARIJE - BILTEN TK

08.05.2015.
Ministarstvo osiguralo kolica za RVI sa paraplegijom
Tuzlarije


Postupak i realizacija prava na kolica za invalidne osobe i higijensko – sanitetski materijal bili su tema dananjšeg sastanka Ministra za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Fahrudina Skopljaka sa članovima Saveza ratnih vojnih invalida TK-a, ratnim vojnim invalidima 100 posto I grupe invaliditeta, osobama s paraplegijom.

„Mi smo prije mjesec dana održali sastanak s ratnim vojnim invalidima, paraplegičarima. Oni po odlukama Ministarstva imaju pravo na kolica svake četiri godine, a na prethodnom sastanku su nam ukazali da oni ne mogu kupiti kolica za 3.000KM, koliko je bilo učešće Ministarstva za boračka pitanja. Imajući to u vidu predložili smo, a Vlada TK je prihvatila da ove godine učešće Ministarstva za nabavku kolica za RVI bude 5.000 KM“ rekao je ministar Skopljak i dodao da su ratni vojni invalidi paraplegičari danas pozvani da bi im se dala uputstva o nabavci kolica.

U Budžetu Tuzalnskog kantona za ovu godinu Vlada TK-a je za nabavku kolica za invalidne osobe izdvojila 145.000 KM, s obzirom na to da na području TK-a ima 29 osoba s paraplegijom. Osim toga postoji i program za paraplegiju, kojim se izdvaja 300.000 za nabavku higijensko-sanitetskih materijala za njihove potrebe - naglasio je Skopljak.

Ratni vojni invalid Sead Klepić, član Saveza ratnih vojnih invalida TK-a, izrazio je zadovoljstvo zbog ovakvog čina Ministarstva, te naglasio da je za korisnike ove pomoći jako važno da prvi put sami mogu birati kolica koja odgovaraju njihovim potrebama.

Na sastanku je dogovoreno i da će Ministarstvo za boračka pitanja, kao i do sada punu pažnju posvećivati zbrinjavanju ratnih vojnih invalida osoba sa paraplegijom, te u skladu sa njihovih potrebama raditi na poboljšanju njihovog zdravstvenog stanja i potreba.

Osim ministra Skopljaka, sastanku su prisustvovali i predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona Fahrudin Hasanović i ovlašteni ljekar koji prati zdravstveno stanje ovih osoba.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK