TUZLARIJE - BILTEN TK

04.06.2015.
Premijer Gutić zadovoljan radom Vlade TK u prvih sto dana
U povodu analize prvih sto dana rada Vlade Tuzlanskog kantona danas je održana press konferencija.

Tuzlarije


S obzirom da su u sto dana rada Vlade TK zabilježena 44 javna protestna okupljanja, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić zadovoljan je do sada urađenim. Do sada je održano 11 redovnih i 5 vanrednih sjednica.

- S obzirom da smo u proteklom periodu osigurali nesmetanu isplatu plaća i naknada za sve uposlene u obrazovanju, policiji, pravosuđu i upravi, kao i u zdravstvenom sektoru, te da nije ugrožena finansijska stabilnost Budžeta, mogu reći da sam zadovoljan ovim što smo uradili na finansijskom planu. S druge strane od 100 dana rada ove Vlade, 44 dana smo bili opterećeni raznim protestima i demostracijama ispred sjedišta Vlade i ministarstava. Ipak i u ovoj oblasti urađeno je mnogo. Otvorili smo mnoge procese, prije svega u onim privrednim društvima gdje Vlada ima većinski udio u kapitalu rekao je premijer Gutić, te nastavio
-U završnoj fazi je priprema sporazuma sa radnicima fabrike obuće Aida, a koji će im omogućiti socijalno zbrinjavanje i sukcesivno uvezivanje radnog staža. Za Tvornicu transportnih uređaja smo uradili sve što je bilo u mogućnosti Vlade i što je Sindikat od nas tražio, ali su oni i Uprava propustili sve šanse da omoguće ulazak Tvornice u postupak finansijske konsolidacije. Nažalost u ovoj fabrici jedino rješenje jeste restrukturiranje i da kroz stečaj pronađu strateške partnere, istakao je Premijer.

Premijer Gutić se u svom izlaganju dotakao svih ministarstava pa je tako rekao da je dio kreditnog zaduženja za 2014. godinu u iznosu od 29 miliona KM koji je realizovan u 2015. godini iskorišten za finsnsiranje budžetskog deficita nastalog do 31.12.2013. godine.

Donesena je Odluka o Pozitivnoj listi lijekova TK kojom je stavljena van snage prethodna Lista lijekova koja je na mjesečnom nivou donosila gubitak od milion maraka. Izmijenjen je pristup u propisivanju inzulina i inhibitora protonske pumpe kako bi građani mogli ostvariti svoja prava u matičnim domovima zdravlja. Zatražen je inspekcijski nadzor nad svim domovima zdravlja na području TK.

Vezano za Ministarstvo za boračka pitanja donesena je Odluka o utvrđivanju učešća Ministarstva za boračka pitanja u nabavci ortotsko – protetskih i drugih pomagala i sprava za ratne vojne invalide. Donesen je i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica u institucijama TK.

Održani su mnogobrojni sastanci sa upravama, nadzornim odborima i sindikatima privrednih društava u cilju rješavanja teške situacije te su sprovedene aktivnosti uvezivanja radnog staža zaposlenicima koji su ispunili uslove u privrednim društvima nad kojima pravo upravljanja ima Vlada TK.

Tuzlarije


Vlada TK utvrdila je Prijedlog Zakona o obrazovanju odraslih te se radilo na akreditaciji Univerziteta u Tuzli.

Ministarstvo unutrašnjih poslova radilo je na unaprijeđenju stanja lične i imovinske sigurnosti, jačanju mehanizama sigurnosti i zaštite građana te poboljšanju materijalno tehničke opremljenosti.

Kada je u pitanju poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo, Skupština TK donijela je Zakon o šumama te su nastavljeni radovi na sanaciji brane Modrac.

Iz izlaganja premijera TK Bege Gutića može se izdvojiti i da nije zadovoljan odnosnom viših nivoa vlasti prema Tuzlanskom kantonu. Rekao je da je izostala pomoć i podrška od strane Vlade FBiH te da ima namjeru nastaviti aktivnosti na podršci Tuzlanskoj inicijativi.

Do kraja ovog mjeseca očekuje se pokretanje proizvodnje u Diti, na čemu će biti angažovano oko 30 radnika.

S.M.