TUZLARIJE - BILTEN TK

28.05.2015.
800.000 KM za programe volonterskg staža boračke populacije
TuzlarijeVlada Tuzlanskog kantona donijela je Program o rasporedu sredstava za obavljanje volonterskog staža branilaca i članova njihovih porodica. Program je zasnovan na namjenski izdvojenim i planiranim sredstvima za obavljanje volonterskog staža branilaca i članova njihovih porodica, putem Javne ustanove Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Ukupno planirana sredstva za finansiranje volonterskog staža branilaca i članova njihovih porodica iznose 800.000, 00 KM. Sredstva ovoga Programa namjenjena su za realizaciju Programa obavljanja volonterskog staža za 2015. godinu u bruto iznosu 356, 50 KM, po osobi, od čega 200, 00 KM kao naknada volonteru za ishranu i prevoz, a preostali iznos 156, 50 KM na ime plaćanja obaveza za zdravstveno osiguranje (30 KM) i plaćanje doprinosa osiguranja za slučaj povrede na radu ili profesionalne bolesti u visini 35% od najniže plaće (126, 50 KM).

Vlada TK donijela je Program o rasporedu sredstava za dodjelu beskamatnih kreditnih sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba branilaca i članova njihovih porodica. Program je zasnovan na namjenski planiranim sredstvima za pomoć u rješavanju stambenih potreba članova porodica šehida - poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih branilaca u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica. Planirana sredstva u iznosu od 500.000, 00 KM koristit će se za beskamatne stambene kredite, putem izabrane komercijalne banke. Sredstva ovog Programa bit će raspoređena u iznosu po 166.666, 66 KM za stambeno zbrinjavanje korisnika boračko invalidske zaštite po kategorijama porodice šehida - poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK