TUZLARIJE - BILTEN TK

27.05.2015.
Mićanović: Radnicima ˝Aide˝ uvezati staž u naredne tri do četiri godine
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) prihvatila je Informaciju o aktivnostima Radne grupe za izradu Sporazuma o povezivanju radnog staža zaposlenika Fabrika obuće "Aida" Tuzla.

Tuzlarije


- Vlada FBiH intenzivno radi na Zakonu o stečaju i Zakonu o uvezivanju radnog staža. Mi smo u ovom slučaju izašli korak ispred Vlade FBiH i mogu sa sigurnošću reći da je ovaj sporazum povoljniji od Zakona o uvezivanju radnog staža koji je u izradi. Ovo što smo mi zamislili s radnicima Aide je da se svakom od 316 zaposlenika uveže radni staž u naredne tri do četiri godine, u zavisnosti od operativnih sredstava - izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović.

Dodao je da je Nacrt sporazuma pripremljen te da čekaju informacije od nadležnih institucija.

Vrijednost kapitala "Aide" je 10.600.000 KM, a trenutno uknjižena dugovanja su veća od 50 miliona. Ministar Mićanović naveo je da bi dugovanja zbog očekivanih presuda uskoro mogla nadmašiti i 80 miliona KM.

Kada se završi s navedenim sporazumom, kazao je ministar, najvjerovatnije će se ići s inicijativom za stečaj, a s druge strane radi se na tome da direktor "Aide" potpiše ugovor sa "Intralom BiH" koji bi uzeo u zakup 4.000 kvadrata hale i koji je izrazio želju da kooperativno djeluje s "Aidom" čiji bi određeni broj uposlenika nastavio s proizvodnjom obuće.

Priredio(la): Fena