TUZLARIJE - BILTEN TK

07.06.2015.
Informacija sa zadnje redovne sjednice Vlade TK
Plan raspolaganja sredstvima posebne naknade


Vlada TK donijela je Odluku o davanju saglasnosti na prijedlog Plana korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2015. godini.

Tuzlarije

Odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća utvrđena je posebna naknada za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u visini od 0, 5% od osnovice koju čine isplaćene neto plaće zaposlenika u radnom odnosu i svih lica angažiranih po ugovoru o vršenju privremenih i povremenih poslova i po ugovoru o djelu. Time je utvrđeno da od evidentiranih i prikupljenih sredstava 15% pripada Federaciji, 25% kantonu, a 60% općini u kojoj su ta sredstva ostvarena.

Korištenje sredstava Posebne naknade, vrši se u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu korištenja sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća kao prikupljena a neutrošena sredstva iz prethodnih godina i sredstva prikupljena tokom tekuće budžetske godine.

U skladu sa usvojenim godišnjim planovima i izvještajima o prikupljanju, raspodjeli i korištenju sredstava Posebne naknade od 2004. do 2014. godine, koje je usvojila Vlada TK, ukupno je potrošeno 6.176.480, 32 KM i u 2015. godinu prenosi se 1.748.743, 31 KM neutrošenih sredstava posebne naknade.

Pored prenesenih neutrošenih sredstava posebne naknade iz prethodnih godina, u budžetu za 2015.godinu sa očekivanim tekućim prilivom navedenih sredstava ukupno je planirana potrošnja u iznosu od 2.500.000, 00 KM.
Vlada je također dala saglasnost na Plan korištenja finansijskih sredstava za zaštitu od požara i vatrogastvo u 2015. godini. Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvo utvrđena je obaveza izdvajanja finansijskih sredstava za zaštitu od požara i vatrogastvo. Društva za osiguranje i druga pravna lica koja se bave osiguranjem imovine pravnih i fizičkih lica, dužna su izdvajati finansijska sredstva iz premije osiguranja imovine od požara i prirodnih sila u iznosu od 6%, a 1% sredstava od naplaćene funkcionalne premije osiguranja, koja se odnosi na osiguranje motornih vozila.

Ta sredstva se raspodjeljuju tako što 10 % pripada Federaciji, 20 % kantonu od čega 4% za dobrovoljne vatrogasne jedinice formirane u dobrovoljnim vatrogasnim društvima na nivou kantona i 70 % općini i gradu od čega 6 % za dobrovoljne vatrogasne jedinice formirane u dobovoljnim vatrogasnim društvima u općini odnosno gradu, u kojoj su ta sredstva ostvarena.

Utvrđeno je da se prikupljena sredstva naknade mogu koristiti samo za nabavku vatrogasne opreme, nabavku tehničkih i drugih sredstava za vatrogasne jedinice, stručno obučavanje i osposobljavanje vatrogasaca, održavanje opreme i vatrogasnih sredstava i investicionu izgradnju i opremanje objekata za potrebe vatrogasnih jednica. U proteklih 5 godina, počev od stupanja na snagu Zakona, za potrebe kantona izdvojeno ukupno 81.131, 74 KM finansijskih sredstava za zaštitu od požara. U proteklom periodu nije bilo trošenja prikupljenih sredstava za zaštitu od požara. Pored prikupljenih sredstava za zaštitu od požara iz proteklih godina u iznosu od 81.131, 74 KM u plan potrošnje u 2015. godini uključena su i sredstva očekivanog tekućeg priliva u 2015. godini. Planirana je ukupna potrošnja od 110.000, 00 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o raspodjeli sredstava namjenskih donacija prikupljenih za finansiranje pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nerećom na području Tuzlanskog kantona. Novčana sredstva u iznosu od 279.500, 00 KM bit će dodijeljena svim općinama sa područja Tuzlanskog kantona u iznosu od 21.500, 00 KM.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK