TUZLARIJE - BILTEN TK

05.06.2015.
Vlada TK
Usklađivanje razvojnih projekata sa izvorima finansiranja


Vlada je prihvatila nacrt Programa javnih investicija Tuzlanskog kantona 2016 – 2018. godine. Osnovni cilj izrade Programa je usklađivanje razvojnih projekata sa realnim izvorima finansiranja za njihovu realizaciju. Dostavljeno je ukupno 74 projekta sa ukupnom planiranom vrijednošću u iznosu od 377.942.426 KM, od čega se 27 odnosi na projekte u implementaciji, 46 na kandidovane projekte a jedan projekat je otkazan sa ukupnom planiranom vrijednošću u iznosu od 3.500.000 KM.

Tuzlarije


U Nacrt Programa javnih investicija uključeno je 73 projekta sa ukupnom planiranom vrijednošću u iznosu od 374.442.426 KM od čega se 256.330.613 KM odnosi na 46 kandidovanih projekata i 118.111.813 KM na 27 projekata u implementaciji. Nakon donošenja Nacrta Programa javnih investicija planirano je provođenje konsultacija i usaglašavanja resornih ministarstava i općina/grada o predloženim projektima, a u cilju što kvalitetnije izrade konačne verzije.

Razvojnim investicijskim programom ili projektom smatra se projekat čijom se realizacijom stvaraju uslovi kojima se podiže nivo sigurnosti i kvaliteta života građana, koji pozitivno utječe na zapošljavanje većeg broja osoba ovisno o vrsti i lokaciji projekta, povećava se konkurentnost i ekonomičnost u privredi ili javnom sektoru. Razvojnim programom također se smatra projekat koji znatno doprinosi stimuliranju ekonomskih aktivnosti i konkurentnosti, razvoju fizičke infrastrukture, visokom kvalitetu socijalnog i kulturnog okruženja, obrazovanju i razvoju naučno-tehnološke infrastrukture, održivom razvoju i okolišu, i stvaranju zdrave zajednice. Program javnih investicija povezan je sa budžetskim ciklusom i služi kao osnov za godišnju izradu kapitalnog budžeta i finansijsko izvještavanje o implementaciji projekata i programa i ažurira se svake godine. Program javnih investicija TK 2016-2018. god. bit će korišten kao osnova kod donošenja Prijedloga Budžeta TK za 2016. godinu, kao i narednog trogodišnjeg Dokumenta okvirnog budžeta TK.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK