TUZLARIJE - BILTEN TK

04.06.2015.
Održana 12. redovna sjednica Vlade TK
Povećanje izvoza za 2 posto


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o ostvarenim rezultatima poslovanja privrednih društava za period I-XII 2014. godine iz oblasti industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Cilj Informacije je da prezentuje stanje u privredi u 2014. godini, kao i kretanje osnovnih pokazatelja poslovanja u odnosu na isti period 2013. godine. Obuhvaćena su privredna društva koja su formirana na bazi državnog kapitala, bez obzira na trenutnu strukturu kapitala, odnosno da li su privatizovana u procesu privatizacije ili su još u državnom vlasništvu. Na osnovu analiziranih podataka koje su dostavila privredna društva, može se konstatovati da je na nivou resorne oblasti u 2014. godini došlo do poboljšanja u poslovanju.

Povećanje korištenja kapaciteta ostvarilo je 35, 5% društava koja su dostavila ovaj podatak, dok je 25, 8% koristilo kapacitet u obimu kako je to korišteno u 2013. godini. Povećanje fizičkog obima proizvodnje i zadržavanje na nivou ostvarenog u 2013. godini ostavarilo je 51, 5% društava od onih koja su dostavila ove podatke. Ukupna vrijednost izvoza je 544.635.146 KM što je povećanje za 2% od ostvarenog u 2013. godini. Ukupna vrijednost proizvodnje i izvršenih usluga u 2014. godini, izražena kroz ukupan prihod, veća je za 5% od ostvarene u prethodnoj godini. Ukupna zaposlenost smanjena je za 3, 7%. Smanjenja su zabilježena u rudarstvu i svim industrijskim granama osim u metaloprerađivačkoj i elektro industriji u kojoj je zabilježeno povećanje za 1 %. Prema dostavljenim podacima 482 radnika ispuniće uslove za penzionisanje u 2015. godini.

U prethodnim godinama smanjenje zaposlenosti po osnovu odlaska u penziju nije pratilo novo zapošljavanje.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK