TUZLARIJE - BILTEN TK

17.06.2015.
Vlada TK
Premijer podržao uspjeh istaknutog učenika


Mirza Arnaut, učenik generacije Gimnazije „Dr.Mustafa Kamarić“ jedan je od šest talentiranih predstavnika BiH na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi, koja će se ove godine od 4. do 16. jula održati na Tajlandu. Gimnazijalac se za ovaj plasman izborio na takmičenju 37 najboljih mladih matematičara Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Troškove organizacije, smještaja i vize za učenike učesnike Olimpijade plaćaju organizatori, dok su se za putne troškove učenici ove godine morali snalaziti. Iz tog razloga do jučer je bio upitan odlazak našeg predstavnika na Olimpijadu.

Premijer Kantona Bego Gutić prepoznao je važnost učešća gračaničkog gimnazijalca na matematičkoj olimpijadi i predložio Vladi Tuzlanskog kantona da finansirajući putne troškove u isnosu od 2.600 KM, pomogne odlazak našeg gimnazijalca na ovo prestižno takmičenje. Na jučer održanom sastanku direktorici Gimnazije Minki Kurtović i mladom matematičaru premijer Gutić je uručio odluku o finansiranju odlaska ovog mladog matematičara na olimpijadu.

Gutić je čestitao gimnazijalcu Mirzi Arnautu na učešću na internacionalnoj olimpijadi i poželio mu da što bolje predstavi boje svoje države, Tuzlanskog kantona svoje škole i Gračanice.
“Vlada TK se opredijelila na investiranje u obrazovanje mladih ljudi. Uručili smo ugovore za stipendije za studente i učenike u iznosu od million KM, a dat ćemo i podršku ovom talentovanom učeniku da nas predstavi na matematičkoj olimpijadiTajlandu”, rekao je premijer Gutić, te dodao da je ulaganje u obrazovanje trajno investiranje i predstavlja nadu u svjetliju budućnost.

Velika čast i zadovoljstvo Gimnazije “Dr.Mustafa Kamarić” je ponovo imati jednog olimpijca, jer je naša škola imala još tri olimpijca, a jedan od njih je tri puta bio na matematičkoj olimpijadi, izjavila je direktorica Gimnazije, Gračanica, Minka Kurtović i dodala da je Mirza Arnaut biser škole, jer nije samo nadaren za matematiku, on je aktivan član mnogih sekcija, od folklorne, biciklističke, do kluba ljubitelja opera.
„Velika mi je čast predstavljati svoju državu na svjetskoj olimpijadi i ispunio sam svoj veliki san, koji sam oduvijek sanjao” izjavio je Mirza, te se zahvalio profesorima svoje škole, direktorici, te premijeru kantona, koji su dali doprinos i podršku njegovom učešću na ovogodišnjoj olimpijadi.
Mirza Arnaut je u protekle četiri godine školovanja svake godine osvajao prvo mjesto na kantonalnom takmičenju iz matematike, te drugo na federalnom, a dobitnik je i posebnog priznanja Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke i kulture za postignute rezultate na federalnim i kantonalnim takmičenjima.

Priredio(la): Fena