TUZLARIJE - BILTEN TK

07.12.2008.
U borbi protiv bruceloze zakazale su instance vlasti
Novac za eutanaziju ne stiže iz Sarajeva
Ovih dana puno se priča o brucelozi i dobro je da je tako u nadi da će se neke mjere za suzbijanje ove bolesti napokon početi ozbiljnije sprovoditi. Zbog izostajanja koordinirane akcije i previše birokratiziranja slabi su i rezultati. Država je obavezna da plati odštetu za životinje koje se moraju eutanazirati ali od Federalnog ministarstva za ove troškove do petka, kada je održana press konferencija Ministarstva zdravstva i Ministarstva poljoprivrede, nije uplačeno ništa. Razumljivo je onda da stočari i nisu voljni za saradnju sa veterinarskim inspektorima, a s druge strane većina i ne shvata ozbiljnost problema.

Kako drugačije objasniti podatak da je samo u 5 općina Tuzlanskog kantona određena lokacija za stočno groblje? Zbog nepotrebne politizacije ovog problema eutanazirane životinje se nemaju gdje ukopati pa se, po sistemu biranja manjeg zla, svjesno rade prekršaji i ukupavaju životinje u dvorištima stočara.

Ima i drugih primjera. Značajna novčana sredstva su izdvojena i dijelom utrošena na ispitivanja sitne stoke i grla na brucelozu ali stočari sa zdravom stokom, koja je tako zavedena, na ispašu odlaze do Srednjebosanskog kantona koji je pravo žarište bruceloze. Ispašom na kontaminiranim pašnjacima zdrava stoka se zarazi, vraća u TK i tako se zaraza širi i dalje. U situaciji kad nema zakonom propisanih obaveznih karantina ili ograničenja kretanja, teško je očekivati da će stočari sami sebi ograničavati kretanje i ispašu svojih stada.

Jedan od velikih problema je i nedopustivo spora administracija. Primjera radi, nakon što se utvrdi da se neka životinja mora eutanazirati mjesecima se čeka da se to uradi. Iz tog razloga u TK trenutno na eutanaziju čeka 300 grla.

Iako je na području Tuzlanskog kantona ispitivanje na brucelozu obavljeno na oko 90 hiljada grla sitne stoke i na oko 11 hiljada goveda, iako su i kazne visoke pa je tako od početka godine inspekcija obavila 594 kontrole i izdala 114 prekršajna naloga u ukopnom iznosu od 113 830 KM, zbog svega navedenog zaraza se ne suzbija, a stalno raste i broj oboljelih ljudi.

S.M.