TUZLARIJE - BILTEN TK

17.06.2015.
Vlada TK
Delegacija Vlade posjetila Intral BH i Aidu


Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona posjetila je danas i obišla proizvodne pogone kompanije Intral BH u Lukavcu. Ova renomirana fabrika, jedna je od rijetkih koja istovremeno radi za dvije industrijske grane, pa tako osim proizvodnje obuće za renomirane svjetske robne marke, izrađuje i presvlake za sjedišta u auto – industriji.

Tuzlarije


Povod za posjetu bila je realizacija ugovornih obaveza i dalja saradnja koju je Intral ponudio fabrici obuće Aida. Naime, Intral je naručio određene poslove od Aide i na taj način obezbijedio posao za sedamdesetak Aidinih uposlenika, a danas se razgovaralo o modalitetima i mogućnostima najma značajnog prostora u Aidi, u kojem bi intral pokrenuo svoju proizvodnju, ali i dodatno angažirao proizvodne kapacitete tuzlanske fabrike obuće.

Tuzlarije



Vidno zadovoljan onim što je vidio u Intralu premijer Gutić je rekao da je „Intral strateški partner Aide i Vlade Tuzlanskog kantona koji u ovom momentu pomaže da se trajnije i sistematičnije riješi pitanje Aide“.

Inače Intral BH je jedna pozitivna priča u Tuzlanskom kantonu. Radi se o kompaniji koja bilježi konstantan rast po svim poslovnim parametrima, a koja direktno upošljava oko 500 radnika, a kroz kooperantski odnos daje posao za jos njih 200-tinjak.

„Naša saradnja sa Aidom treba da ide istovremeno u više smjerova. U ovom prvom periodu od Aide očekujemo da uprava Aide Intralu ponudi svoj maksimalan kapacitet, jer nam treba da ispoštujemo određene rokove prema našim krajnjim kupcima. S druge strane uz podršku Vlade očekujemo da uđemo u najam potrebnih kapaciteta Aide, a koji su nam potrebni zbog proširenja naših kapaciteta u obje industrije u kojima radimo“ rekao je generalni direktor kompanije Intral BH Alija Šehović.
Nakon posjete Intralu, delegacija Vlade posjetila je fabriku obuće Aida gdje se razgovaralo o realizaciji dogovora sa Intralom. Tom prilikom premijer Gutić i članovi Vlade su se susreli i sa predstavnicima Sindikata ove fabrike i prezentirali im pripremljeni prijedlog sporazuma o uvezivanju radnog staža radnika tuzlanske fabrike obuće.

Tuzlarije


Plan je da se u naredne tri godine uveže radni staž svim radnicima Aide, s tim da će prioritet u uvezivanju imati oni radnici koji ispunjavaju uslove za odlazak u penziju. Za ove nemjene Vlada će u naredne tri godine izdvojiti po cca 1, 8 miliona KM.

„Prioritet za uvezivanje radnog staža će svake godine imati oni radnici koji te godine ostvaruju uslove za penziju, a preostali dio sredstava planiranih za tu godinu će se linearno raspodjeliti na uvezivanje radnog staža ostalih radnika“ rekla je predsjednica komisije za izradu teksta sporazuma Fehrija Bajramović, dodajući da će tako na kraju ove trogodišnje procedure, svi radnici Aide koji budu ispunjavali uslove za penziju i biti penzionisani. Oni radnici koji potpišu sporazum, a nebudu ispunjavali uslove za penzionisanje imat će povezan radni staž i biti u mogućnosti da s evidencije Zavoda za zapošljavanje neopterećeno traže nova zaposlenja. Ti radnici će za vrijeme koje budu proveli na birou imati obezbijeđeno materijalno zbrinjavanje u trajanju od 8 do 24 mjeseca, u zavisnosti od prethodnog radnog staža.

Na sastanku je predstavnicima sindikata uručen primjerak Sporazuma, kako bi se radnici s njegovim sadržajem mogli unaprijed upoznati. Za one radnike koji ne budu htjeli potpisati ovaj sporazum, Vlada neće na ovaj način uvezivati radni staž, nego će naplatu svojih svoja potraživanja tražiti kroz stečajni postupak, rečeno je danas.

„Ako dođe do realizacije ovog rješenja, mi ćemo biti prezadovoljni. Ovo je prvi puta da je neko počeo sistemski raditi na rješavanju pitanja famoznog radnog staža radnika Aide, složili su se danas predstavnici Sindikata.
Osim premijera Gutića i ministra industrije, energetike i rudarstva Srđana Mićanovića, u delegaciji Vlade bila je i ministrica razvoja i poduzetništva Mirela Đaković.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK