TUZLARIJE - BILTEN TK

17.06.2015.
Vlada TK
Povećanje osnivačkog uloga

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Plan aktivnosti za rješavanje kreditnog zaduženja JP “Međunarodni aerodrom Tuzla”. Planom su definisane aktivnosti, nosioci, učesnici i rokovi izvršenja. Sve izmjene uslova kredita, stoji u obrazloženju dokumenta, predstavljaju privremena rješenja koja su trenutno olakšanje za poslovanje Aerodroma ali u budućem periodu stvaraju nesigurno privredno okruženje u kojem je teško privući strateške investitore.

Rasterećenjem poslovne bilanse navedene dugoročne obaveze osnivač Aerodroma bi omogućio stvaranje pretpostavki za pregovore o raznim vidovima partnerstva Odlukom o odobravanju kredita Aerodromu od 15.4.2002. godine, Vlada Tuzlanskog kantona je ovom javnom preduzeću odobrila kredit iz novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća u procesu privatizacije na području TK na period od 14 godina uz kamatnu stopu od 4% godišnje i sa grejs periodom od 4 godine.

Odobreni kredit bio je namijenjen za nabavku i izgradnju platforme. Ugovorom o komisionom kreditu, 29.8.2002. godine ugovorne strane usaglasile su se da će Vlada Tuzlanskog kantona putem Banke komisionara (NLB Banka) plasirati Korisniku (Aerodromu) dugoročni kredit u iznosu od 3.549.961, 00 KM. Aneksom od 2.8.2007. godine, izvršen je pripis do tada obračunate kamate, pa je glavnica povećana na 4.064.300, 62 KM.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK