TUZLARIJE - BILTEN TK

16.06.2015.
Održan sastanak
Podrška aktivnostima Univerziteta u Tuzli


Delagacija Vlade Tuzlanskog kantona susrela se danas sa rektorom Univerziteta u Tuzli prof. dr. Enverom Halilovićem i dekanom Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta prof. dr. Vladom Keroševićem.
Tema razgovora, prije svega bila je upisna politika na Univerzitet u Tuzli, te je ovom prilikom dogovoreno da će Vlada u najskorije vrijeme razmatrati ovaj dokument i stvoriti preduslove za upis studenata na Univerzitet u Tuzli.

Tuzlarije


Također, danas je razgovarano i o problemima s kojim bi se mogla susresti Akademija dramskih umjetnosti, ali i neki odsjeci Filozofskog fakulteta obzirom da se približava rok do kada bi trebali napustiti prostore Doma armije u Tuzli i ustupiti ih Općinskom sudu u Tuzli. Tim povodom razmatrano je više modaliteta za rješavanje ovog problema.
Kao najbolje i trajno rješenje prostornih problema s kojima se Univerzitet suočava podcrtano je opremanje i adaptacija objekata u prostoru Kampusa. S tim u vezi premijer Gutić i rektor Halilović će upriličiti posjetu Ambasadi Republike Turske u BiH, kako bi se ubrzala realizacija projekta obnove i adaptacije navjećeg objekta u Kampusu Univerziteta, a koja je dogovorena sa Turskom agencijom sa saradnju i koordinaciju (TIKA). Također, kada je u pitanju Kampus, Vlada je planirala u okviru namjenskih sredstava za zaštitu okoliša finansirati izgradnju podstanice za centralno grijanje prostorija u Kampusu, istaknuto je danas.
Danas je također razgovarano i o neophodnosti donošenja normativa i standarda u visokom obrazovanju, kao i Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona, a kako bi se popunile praznine i ispravili do sada uočeni nedostaci.
Osim premijera Gutića, današnjem sastanku u ime Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali su ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Mirsada Begović, ministar pravosuđa i uprave TK Jovan Stojanović i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK