TUZLARIJE - BILTEN TK

15.06.2015.
Skupština TK:
Usvojene izmjene Zakona o osnivanju JU Direkcija regionalnih cesta TK
TuzlarijePored Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o osnivanju Javne ustanove Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona.

Stranka demokratske akcije (SDA) danas je podržala sve nacrte Zakona, poslanici amandmanski u narednom periodu mogu korigovati i davati prijedloge.

- U Nacrtu zakona se popravljaju stvari, koje su činile poteškoće u predhodnom periodu - izjavio je za Fenu predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK-a Mirza Omerdić.

Pojasnio je da je prethodna Skupština TK-a sužavala dijapazon mogućih kvalifikacija, koje trebaju biti na rukovodećim položajima Zavoda zdravstvenog osiguranja.

- Ovim izmjenama proširuje se polje kvalifikacija - ističe Omerdić.

Medicina, ekonomija i pravo podjednako su bitni aspekti funkcionisanja Zavoda zdravstvenog osiguranja, ocijenio je on i dodao da u Direkciji regionalnih cesta TK-a to znači proširivanje kvalifikacija na društvene nauke, a i ekonomija je društveni fakultet, kvalifikovan za vođenje takve direkcije.

- SDA radi principijelno za TK-a i podržala je sve nacrte Zakona danas i pored manjkavosti, i za razliku od nekih stranaka, nije nam bitno iz kojeg ministarstva dolazi nacrt Zakona, samo da je u interesu građana TK-a - poručio je Omerdić.

Fuad Hadžimehmedović, predsjednik kluba zastupnika SBB u skupštini TK istakao je nezadovoljstvo usvajanjem pomenuta dva Zakona.

Po njegovim riječima stavka koja je zamijenjena tiče se izbora direktora navedenih ustanova te da "vladajuća većina se bavi mijenjanjem direktora".

Skupština TK-a jednoglasno je usvojila i Nacrt o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom.

- Nacrt Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom podrazumijeva savremeniji koncept socijalne zaštite, podrazumijeva porodični pristup u zbrinjavanju djece kojima je to potrebno - naglasio je Mirza Omerdić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK-a.

Usvojen je i Nacrt Zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova, a rok za javnu raspravu je 90 dana.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a Hasan Fehatović pojasnio je da su izmjenama ovog Zakona preciznije definisani etažni vlasnici, proširene su ingerencije upravitelja.

- S obzirom da se radi o Nacrtu Zakona, očekujemo da u toku javne rasprave od građana i udruženja dobijemo još sugestija, koje ćemo ugraditi u prijedlog zakona - dodao je on.

Također je usvojen i Nacrt Zakona o turističkim zajednicama. Rok za javnu raspravu za navedeni zakon je 45 dana.

Priredio(la): Fena