TUZLARIJE - BILTEN TK

18.11.2008.
Sanacija brane Modrac dobro napreduje

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumartvo TK Amir Hasić, prisustvovali su danas sastanku i prezentaciji do sada izvršenih radova na sanaciji brane Modrac.



Prva faza sanacije brane Modrac započela je u aprilu mjesecu ove godine i obuhvata sanaciju svodova broj 1 i 2, te sanaciju dijela svoda broj 3.“. Kako ističe Enver Ćosićkić, direktor JP za vodoprivrednu djelatnost „Spreča“, do sada su završene otprilike dvije trćine predviđenih radova. „Zajednička konstatacija jeste da smo zadovoljni kvalitetom izvedenih radova, kao i činjenicom da do sada nismo imali nikakvih vanrednih događaja u smislu havarije ili povrijeđivanja radnika


Ono što treba napomenuti jeste da od izgradnje brane, 1964. godine, ovakav projekat ozbiljne sanacije do danas nije rađen, a kompletan projekat sanacije vrši se u redovnim uslovima eksploatacije, kako brane tako i vodene akumulacije jezera Modrac.
Okončanje predviđene sanacije dovest će do poboljšanja lokalne, ali i cjelokupne stabilnosti brane, a vijek trajanja brane produžava se za narednih 50-tak godina.

Vrijednost I faze sanacije iznosi oko 1.700.000 Konvertibilnih maraka, a pored Vlade Tuzlanskog kantona, koja je izdvojila najveći dio sredstava, u finansiranju ovog projekta učestvuje i Agencija za vodno područje rijeke Save.

Prema riječima direktora Ćosićkića, uporedo za završavanjem I faze sanacije, priprema se i potrebna dokumentacija za početak II faze. „S obzirom na preostali dio posla, ali i vremenske uslove koji nas očekuju u narednom periodu, procjenjuje se da bi smo do polovine mjeseca decembra mogli uraditi oko 90% predviđenog posla, nakon čega nam je potrebno još 40-tak dana za okončanje I faze sanacije. Dakle ako nas budu služlie vremenske prilike Prvu fazu bi mogli okončati krajem januara naredne godine, a ako ne onda moramo sačekati proljeće i mjesec mart ili najkasnije april 2009.“



Na kraju, značajno je i napomenuti da se izuzetno komplikovani radovi na sanaciji brane Modrac izvode vlastitim snagama bosanskohercegovače kompanije CPM BH.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.