TUZLARIJE - BILTEN TK

26.06.2015.
Svečano otvorena Wizz Airova baza na Aerodromu ˝Tuzla˝
Tuzlarije


Danas postoji savršen razlog za slavlje na Međunarodnom aerodromu Tuzla. Wizz Air - najveći nisko tarifni avio prijevoznik u Centralnoj i Istočnoj Europi – otvorio je svoju 20. bazu na aerodromu Tuzla u centru Tuzlanskog kantona. Od maja 2013., kada je Wizz Air obavio svoj ​​prvi let sa aerodroma Tuzla pa do otvaranja baze avio prevoznik je prevezao preko aerodroma Tuzla više od 290.000 putnika. Bazni avion podiže saradnju Wizz Aira i Međunarodnog aerodroma Tuzla na sljedeći novi i za očekivati je značajan porast broja prevezenih putnika.

Tuzlarije
Foto: Modrački mornari


U sklopu proslave otvaranja baze, Wizz Air i Međunarodni aerodrom Tuzla sa zvanicama su danas ispratili prvi let sa aerodroma Tuzla za Memmingen u Njemačkoj. U prvoj sedmici baznih operacija otpočeli su letovi za 4 nove destinacije. Letovi za sve nove destinacije će operirati dva puta sedmično. Sjedišta na novim letovima su na prodaji sa početnih 19, 99 KM (jedan smjer, uklj. sve takse i ne-opcione naplate) na wizzair.com.

Tuzlarije
Foto: RTVTK


Gosti na slavlju su uživali u tonovima bosanskog folklora i tradicionalne bosanske igre u izvedbi članova lokalne folklorne skupine "Modrački mornari". Wizz Air-ov avion A320 je dočekan uz poseban aerodromski pozdrav slapovima a putnici su usluženi bosanskim tradicionalnim slatkišima i posebnim jelima, ljubazan čin Međunarodnog aerodroma Tuzla.

- Zadovoljstvo nam je što smo u prilici prisustvovati otvaranju baze WIZZAIR-a na tuzlanskom aerodromu. Kao Vlada i partner na ovom projektu mi smo se obavezali da ćemo preuzeti dio obaveza i naše obećanje ćemo ispuniti, jer Međunarodni aerodrom Tuzla definitivno treba da bude, a on to već velikim dijelom i jeste, generator razvoja cjelokupne privrede Tuzlanskog kantona, izjavio je premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić uz zahvalu Wizz Air-u što je u Vladi Tuzlanskog kantona prepoznao ozbiljnog partnera.

Tuzlarije


Generalni direktor Međunarodnog aerodroma, Rifet Karasalihović:
- Danas proslavljamo pravu prekretnicu u razvoju Međunarodnog aerodroma Tuzla i Tuzlanskog kantona. Mi, kao aerodrom, s ponosom opslužujemo stanovnike najmnogoljudnijeg kantona u Bosni i Hercegovini. Avio saobraćaj i povezanost avio linijama je bitan osnov za razvoj svake regije i ja ponosno mogu istaknuti da je zahvaljujući podršci našeg partnera Wizz Air, Tuzlanski kanton trenutno povezan sa devet evropskih gradova putem redovnih letova tokom cijele godine.

Tuzlarije
Foto: Modrački mornari


Na današnjem slavlju u povodu otvaranja baze na aerodromu Tuzla glasnogovornik Wizz Air-a Daniel de Carvalho je izjavio:
- Wizz Air je počeo s radom na aerodromu Tuzla u maju 2013. godine i od tada do danas je prevezao više od 290 hiljada putnika. Bazirajući jedan avion tipa Airbus A320 na aerodromu Tuzla avio kompanija sada nudi letove i za nove destinacije (München Memmingen, Oslo Torp, Stockholm Skavsta i Frankfurt Hahn) što rezultira povećanjem kapaciteta broja raspoloživih sjedišta od 70% u 2015. godini u odnosu na prethodnu godinu. Uz početne cijene letova iz Tuzle od samo BAM 19.99 vjerujemo da cijeli Tuzlanski kanton ima razlog za slavlje povodom otvaranja naše nove baze i ponuđenim mogućnostima za putovanje na odmor ili u poslovne svrhe kao i prilici za dodatno zapošljavanje u Tuzlanskom regionu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK