TUZLARIJE - BILTEN TK

15.07.2015.
Premijer TK posjetio Gredelj – Revom
Tuzlarije


Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić posjetio je jučer firmu Gredelj-Revom iz Dobošnice kod Lukavca. Prema najavama, uskoro bi za 60 radnika ove firme, mogli doći bolji dani. Na pomolu je konačno rješenje vlasničkog statusa u firmi koja već 5 godina grca u problemima.

Firma Gredelj-Revom iz Dobošnica kod Lukavca, osnovana je 1953. godine. Bavila se remontom vagona, opruga i mašinskom obradom djelova za željeznice. Uspješno je poslovala u sklopu Željeznica BiH. Međutim, neuspješne privatizacije, dovele su ovu firmu na rub propasti. Od 2010. godine radnici nisu dobili platu. Nisu im uplaćivani ni doprinosi. Porezna uprava Federacije BiH, je zbog dugovanja i zapečatila ovu firmu. Radnicima je u više navrata bilo obećano da će konačno postati dio Željeznica FBiH, ali nikad se ništa konkretno nije dogodilo. Fabrika je očuvana i spremna za proizvodnju.

„Gredelj-Revom već sutra može početi sa proizvodnjom, jer su radnici sačuvali mašine“, ističe Hamzalija Hankić, potpredsjednik Sindikata Gredelj-Revoma.

Do sada je Porezna uprava objavila četiri javna poziva za prodaju Gredelja, čija je vrijednost procjenjena na 1 milion i 900 hiljada KM. Novi poziv će biti objavljen 12. augusta. Premijer Gutić je intenzivirao dogovore sa premijerom Federacije BiH, kako bi Željeznice FBiH, ponovo ušle u vlasničku strukturu Gredelja. Tako bi federalna Vlada trebala Željeznicama dati novac, kako bi otkupili ovu firmu.

„Ja sam već u nekoliko navrata razgovarao sa federalnim premijerom i iskazana je spremnost da se Željeznice preuzmu većinski paket dionica“ riječi su premijera Gutića.

Radnici Gredelj-Revoma sa nadom čekaju 12. august, kada će se definitivno znati da li će firma konačno postati dio Željeznica FBiH. Postoji potreba za objedinjavanjem ovih firmi, ističe premijer Gutić, jer bi i Željeznice imale velike koristi od znanja i sposobnosti radnika Gredelj-Revoma.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK