TUZLARIJE - BILTEN TK

15.07.2015.
Vlada TK
Sufinansiranje zdravstvene zaštite životinja na području TK

TuzlarijeVlada TK dala je saglasnost na Odluku o sufinansiranju mjera zdravstvene zaštite životinja na području Tuzlanskog kantona za 2015. godinu. Odlukom se odobrava sufinansiranje mjera zdravstvene zaštite životinja na području Tuzlanskog kantona za 2015. godinu iz sredstava planiranih Budžetom TK za 2015. godinu, u iznosu od 245.000 KM za vakcinaciju goveda protiv bedrenice i 9.510, 00 KM za vakcinaciju svinja protiv klasične kuge svinja i to sa 7, 00 KM po grlu za vakcinaciju goveda protiv bedrenice (antraksa) i 3, 00 KM po grlu za vakcinaciju svinja protiv klasične kuge svinja.
Odredbama Zakona o veterinarstvu propisana je obaveza da kantoni u svojim budžetima osiguravaju sredstva za isplatu naknada za ubijene i zaklane životinje i uništene predmete tokom provođenja naređenih mjera, podmirenje troškova za prevenciju, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti kod životinja koje su od posebnog interesa za kanton, podmirenje dijela troškova za umjetnu oplodnju krava, obilježavanje životinja i drugih zootehničkih i zoohigijenskih mjera te podmirenje dijela troškova provođenja mastitis testa.

Odlukom o određivanju područja ugroženog bedrenicom (antrax) na teritoriji Tuzlanskog kantona za geografsku granicu ugroženog područja određena je granica Kantona, te propisano da se u ugroženom području svake godine u narednih deset godina, a u skladu sa Naredbom o mjerama kontrole zaraznih i parazitarnih oboljenja i njihovom provođenju i finansiranju, koju objavljuje Ured za veterinarstvo, Uputstvom za provođenje mjera kontrole zaraznih i parazitarnih oboljenja životinja, koje objavljuje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Programom mjera zdravstvene zaštite životinja na Tuzlanskom kantonu, koje objavljuje ovo Ministarstvo za svaku godinu, izvrši imunizacija svih goveda, ovaca, koza i kopitara prema uputstvu proizvođača cjepiva.

Ukupna sredstva za realizaciju Programa zdravstvene zaštite životinja od posebnog interesa za Tuzlanski kanton u visini od 320.890, 00 KM, utrošit će se za participaciju preventivnih vakcinacija životinja (vakcinacija protiv bedrenice i vakcinacija protiv svinjske kuge), naknadu za eutanazirane životinje, dijagnostiku zaraznih bolesti Veterinarskom zavodu Tuzla, troškove eutanazije i rezerve u 2015. godini.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK