TUZLARIJE - BILTEN TK

15.07.2015.
Utvrđen prijedlog Zakona o preuzimanju prava osnivača nad Domom za djecu

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preuzimanju prava osnivača nad Javnom ustanovom Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

Tuzlarije


Razlozi za izmjene su usklađivanje sa Odlukom o klasifikaciji djelatnosti Bosne i Hercegovine 2010 i Zakonom o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona. Klasifikacija djelatnosti Bosne i Hercegovine 2010 propisuje nazive i šifre djelatnosti koje obuhvataju područja, oblasti, grane i razrede ekonomskih djelatnosti, koja ćese primjenjivati u Bosni i Hercegovini.

Odlukom Vlade TK od 11.11. 2014. godine o načinu i uslovima prijema zaposlenika u radni odnos u javnim službama Tuzlanskog kantona određeno je da se zapošljavanje u javnim službama TK vrši putem javnog konkursa, odnosno javnog oglasa. Budući da Dom ima status javne ustanove i da većina važećih „lex specialis“ propisa koji se odnose na rad javnih ustanova, kao i drugih službi čiji su osnivači općine, kantoni i Federacija predviđaju obavezu raspisivanja javnog konkursa ili oglasa prilikom zapošljavanja, predloženim izmjenama i dopunama Zakona o preuzimanju prava osnivač nad JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla vrši se usklađivanje sa ovom Odlukom.

Zakonom o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona izmijenjen je naziv Ministarstva koje vrši nadzor nad stručnim radom i nadzor nad zakonitošću rada Doma u Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak, zbog čega se i vrši usklađivanje Zakona o preuzimanju prava osnivača nad JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK